Analistii sunt de parere ca avansul imprumuturilor pentru locuinte s-a datorat in special programului „Prima casa". Cele mai importante cresteri anuale s-au inregistrat in Calarasi (26%), Bacau (25%), Prahova (23%), Iasi (21%) si Timis (21%).

17321-5grafic-2-col-fundal.jpgBancile locale au acordat, in perioada februarie 2010-februarie 2011, de doua ori mai multe credite persoanelor fizice pentru constructia sau achizitia unei locuinte comparativ cu intervalul similar din urma cu doi ani.

Astfel, in ultimul an, institutiile de credit au inregistrat o crestere a impru­muturilor totale acordate populatiei pentru locuinte in valoare de 4,4 miliarde de lei, in timp ce in perioada februarie 2009-februarie 2010, avansul a fost de numai 2,2 miliarde de lei.

Datele bancii centrale arata faptul ca in luna februarie a acestui an creditarea ipotecara s-a majorat in toate judetele tarii comparativ cu perioada similara din 2010. Cele mai importante cresteri anuale s-au inregistrat in Calarasi - 26%, Bacau - 25%, Prahova - 23%, Iasi - 21% si Timis - 21%. La polul opus s-au clasat judetele Bistrita-Nasaud, cu un avans de 1%, Botosani - 8%, Mehedinti - 9%, Giurgiu - 10% si Tulcea - 10%. Din punctul de vedere al valorii creditelor acordate in fiecare judet al tarii, la acest capitol Capitala alaturi de judetul Ilfov conduc, cu un total de 12,3 miliarde de lei. Urmeaza judetul Cluj - 1,57 miliarde de lei, Constanta - 1,38 miliarde de lei, Timis - 1,32 miliarde de lei si Iasi - 1,05 miliarde de lei.

Soldul s-a marit cu 18%

Ritmul de crestere a imprumuturilor pentru achizitia unei case sau a unui apartament a fost in ultimele 12 luni de 18%, pana la un sold total de 28,7 miliarde de lei. Avansul a fost sustinut de creditele in valuta, care s-au majorat cu 20%, pana la echivalentul a 27,12 miliarde de lei. In schimb, imprumuturile in lei au inregis­trat o scadere de 7%, pana la 1,58 miliarde de lei. Cres­terea creditului pentru locuin­te s-a datorat in special programului „Prima casa", in cadrul caruia majo­ritatea impru­muturilor acordate au fost in euro. De altfel, populatia prefera in continuare creditele ipotecare in euro in detrimentul celor in lei, intrucat doban­zile sunt mai avantajoase pentru impru­muturile in moneda unica, in pofida deprecierii leului si a estimarilor ca Banca Centrala Europeana va majora dobanda-cheie. „Peste jumatate din cre­s­te­rea credi­tului ipotecar din ultimul an se da­toreaza programului «Prima casa». Fara primele doua etape ale programului guverna­mental scaderea economica ar fi fost cuprinsa intre 0,2-0,4 puncte procen­tuale. Desi romanii au cumparat apartamente vechi, cumparatorii totusi au incercat sa le renoveze, ceea ce a antre­nat activitatea din constructii si a condus la mentinerea unor locuri de munca. Programul «Prima casa» este esential intr-un an (2011 - n.r.) in care economia va creste sub potential", a explicat Lucian Anghel, economistul-sef de la BCR. Potrivit Bancii Nationale a Romaniei, in ianuarie dobanda anuala efectiva (DAE) medie la creditele pentru locuinte in euro era de 5,89%, in scadere cu 0,25 puncte pro­centuale (p.p.) fata de luna decem­brie, in timp ce DAE la impru­muturile pentru locuinte in lei a fost de 10,89%, in urcare cu 0,1 p.p. comparativ cu luna precedenta.

Repartitia pe judete

Totodata, judetele cu cele mai ridicate solduri de imprumuturi ipotecare cores­pund exact cu cele in care s-au acor­dat cele mai multe credite „Prima casa".

In cadrul primelor doua etape ale programului guvernamental, cele mai multe garantii au fost acordate in munici­piul Bucuresti - 30,5% din totalul de 1,42 miliarde de euro, Cluj - 7,64%, Timis - 5,54%, Ilfov - 4,95% si Constanta, Brasov, Sibiu si Iasi cu aproximativ 3%-4% fiecare. Totodata, si in cadrul programului „Prima casa 3", unde plafonul s-a ridicat la 200 de milioane de euro, din care in prezent s-au consumat peste jumatate, tot in aceleasi judete s-au oferit cele mai multe garantii. In Bucuresti s-au acordat 30,2% din creditele oferite prin acest program, in Cluj - 7,5% din numarul total de garantii, iar in Timis - 5,6% din total.

Un nou program guvernamental?

Bancherii si guvernul pregatesc continuarea programului „Prima casa", principalele puncte vizate fiind impartirea riscului in mod egal intre banci si stat, dar si posibilitatea largirii bazei de beneficiari. Directorul general al Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, a precizat ca reducerea la jumatate a garantiilor statului folosite in cadrul programului „Prima casa" va afecta portofoliul existent de credite, ceea ce va conduce la cresterea costurilor pentru banci. „Daca am un portofoliu care este garantat 100% si apoi 50%, aceasta inseam­na ca are un alt profil din punctul de vedere al cerintelor de capital si de provizionare, deci are un cost. Daca fac calcule, trebuie recuperat, dar nu de la cei care au deja un credit „Prima casa", pentru ca au un contract semnat, deci costul trebuie suportat de undeva, dar intentia statului este ca acesta sa ramana la fel. Aici fiecare banca trebuie sa faca propriile calcule, dar inteleg ca intentia statului este ca nivelul costului sa ramana acelasi", a adaugat van Groningen.


Sursa

31 March 2011