Proiectele imobiliare mari aflate în derulare sunt începute de cel puţin doi ani. Între timp, niciun investitor nu a mizat zeci de milioane de euro pe proiecte de case sau malluri.

12988-mall.jpgÎn Bucureşti se mai lucrează pe doar şase şantiere cu mai mult de 200 de locuinţe fiecare, în timp ce în industria mallurilor mai este un singur proiect semnificativ în derulare - Gold Plaza din Baia Mare - a cărui inaugurare este programată pentru toamna acestui an, potrivit datelor centralizate de ZF.


Numeroase proiecte sunt blocate în diferite stadii de construcţie, astfel că banii rulaţi în proiecte imobiliare de mari dimensiuni sunt în prezent în jurul a 300-400 de milioane de euro, comparativ cu cele 2-3 miliarde de euro investite în anii 2007-2008, când anual se deschideau 10-15 de centre comerciale, iar numărul apartamentelor construite a atins noi recorduri după revoluţie.

Potrivit datelor firmei de consultanţă imobiliară Collies International, în Bucureşti se mai lucrează în prezent la ansamblurile rezidenţiale Upground, Laguna Residence, Rose Garden, Serena şi Vivenda. În plus, Conarg lucrează la prima fază a proiectului Quadra 2, în timp ce pe şoseaua Antiaeriană macaralele lucrează de dimineaţa până seara la blocurile destinate cadrelor militare, dar acestea au un circuit închis de tranzacţionare.

Per total, mai puţin de 2.000 de apartamente, care nu vor fi toate finalizate în acest an, după ce în 2009 au fost construite 8.045 de locuinţe în Bucureşti-Ilfov, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

"În momentul de faţă, din cele peste 30 de proiecte mari, cu peste 200 de apartamente, care încă au apartamente disponibile pe piaţă, doar în jur de cinci mai au construcţii active pe şantier. Datorită faptului că majoritatea proiectelor au fost începute în perioada 2005 - 2007, în momentul de faţă cea mai mare parte a proiectelor sunt finalizate în totalitate sau au finalizate primele faze de construcţie, celelalte fiind puse în aşteptare până la absorbţia ofertei curente", a declarat Ştefania Baldovinescu, managerul diviziei de consultanţă a firmei Colliers International.

Nivelul slab al vânzărilor şi numărul ridicat de apartamente noi finalizate disponibile nu îi încurajează pe dezvoltatori să înceapă noi proiecte. Ultimul "avânt" a fost în toamna anului 2008, dar la scurt timp toate proiectele lansate atunci au fost stopate.

"Ţinând cont că din a doua parte a anului 2008 nu s-au mai lansat proiecte de mari dimensiuni şi neavând semnale pozitive în acest sens nici pentru viitorul apropiat, suntem de părere că începând cu anul 2011, oferta va cuprinde cu precădere apartamente finalizate. În cel mai bun caz, în care piaţa îşi revine, este posibil ca proiectele aflate acum în stand-by să devină din nou parte din ofertă", mai spune reprezentantul Colliers.

S-au deschis 33 de malluri în 3 ani. Mai urmează unu

Pe de altă parte, potrivit calculelor ZF, între 2007 şi 2009 au fost inaugurate în România 33 de centre comerciale, care au implicat investiţii cumulate de circa 2 miliarde de euro. Anul acesta, în schimb, au fost deschise doar proiectele Sun Plaza din Bucureşti şi Atrium Center din Arad şi mai este aşteptată o singură inaugurare semnificativă - mallul Gold Plaza de aproape 100 de milioane de euro din Baia Mare -, care va număra printre chiriaşi Cora, Cinema City, Altex, C&A sau New Yorker.

"Există un număr mare de proiecte de retail planificate (780.000 mp), proiecte unde construcţia este oprită momentan (609.000 mp), în timp ce proiectele în construcţie reprezintă mai puţin de 10% din totalul spaţiilor ce ar putea fi livrate în piaţă (123.000 mp)", potrivit unui studiu al firmei de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis Eurisko.

În acest an au fost anunţate încă trei proiecte de centre comerciale - Coresi Braşov, Pallady Shopping Center şi Collosseum din Bucureşti - dar pe şantierele unde ar trebui să apară aceste centre comerciale deocamdată este linişte.

Printre proiectele blocate după începerea construcţiei se numără Euromall Galaţi, West Gate Craiova, Uvertura Botoşani sau Csiki Plaza Miercurea Ciuc - construcţii pentru care dezvoltatorii au decis să întârzie finalizarea proiectelor din lipsa finanţării sau a chiriaşilor.

"Între proiectele despre care am auzit că ar fi mai avansate, o parte ar putea fi începute în următoarele 6-8 luni. Mai degrabă parcuri comerciale decât malluri. O mare problemă este legată de faptul că unii dezvoltatori au teren, au chiriaşi ancoră, dar nu au fondurile proprii necesare atragerii unei finanţări bancare pentru începerea construcţiei", explică Mihnea Şerbănescu, general manager şi acţionar al firmei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Reducerea drastică a numărului de proiecte imobiliare a avut efect direct şi în economie, după ce timp de trei-patru ani construcţiile au reprezentat un adevărat motor de creştere.

În condiţiile în care 2010 este extrem de slab pentru acest sector, activitatea din următorii ani ar putea da "cu plus", ţinând cont că jucătorii din piaţă apreciază că "mai rău decât atâta nu prea este posibil".

Sursa

5 August 2010