Dacă vrei să-ţi cumperi o casă de vacanţă la mare sau la munte, acum e momentul. În Bulgaria, se pare că toată lumea vrea să vândă, astfel încât preţurile pornesc de jos. De la 300 euro/mp.

sursa foto:http://www.sealinetravel.roIar explicaţia e simplă: criza a lovit cel mai tare în sectorul caselor de vacanţă, ale căror preţuri au scăzut în ultimul an cu până la 50%, în timp ce cererea a scăzut dramatic.

Totuşi, potrivit Bulgarian Properties, în prima jumătate a lui 2010 au fost înregistrate mai multe tranzacţii decât în perioada similiară a anului trecut, căci discounturile importante au atras atenţia cumpărătorilor străini. Lucru absolut firesc în condiţiile în care în momentul de faţă preţurile caselor de vacanţă de pe litoral şi din staţiunea montană Bansko sunt cuprinse în general între 350 şi 700 de euro/mp.

Iar dacă în această iarnă agenţii Bulgarian Properties au încheiat la Bansko de trei ori mai multe tranzacţii ca în 2009, dealtfel cel mai dificil an pentru piaţa imobiliară din Bulgaria, din luna martie a început să crească interesul cumpărătorilor străini pentru casele de vacanţă de pe malul Mării Negre. De fapt, mulţi dintre turiştii care îşi petrec vacanţele în Bulgaria îmbină utilul cu plăcutul şi merg la o serie de vizionări ale caselor de vacanţă scoase la vânzare.
Datele Bulgarian Properties arată că, în general, investitorii străini sunt interesaţi de apartamentele ieftine din staţiunea de ski Bansko, ale căror preţuri variază între 25.000 şi 40.000 de euro, dar şi de proprietăţi de lux de pe litoral, care costă între 80.000 şi 130.000 de euro.

Între timp, proprietarii străini din Bulgaria continuă să îşi vândă locuinţele situate pe litoral şi afişează preţuri atractive, pentru a fi siguri că vor găsi un cumpărător în cel mai scurt timp. În consecinţă, de la începutul lui 2010 mulţi dezvoltatori au realizat că nu mai are niciun rost să mai aştepte şi au lăsat la preţ, astfel încât costul un apartament într-un complex finisat porneşte de la 300 euro/mp. La ora actuală investitorii sunt mulţumiţi chiar şi dacă nu scot profit. Îşi doresc să nu iasă în pierdere şi să meargă mai departe. În aceste condiţii, multe proiecte au fost oprite din cauza lipsei finanţării sau din cauza saturaţiei pieţei. 

În ultimele trei luni Bulgarian Properties a reuşit să încheie un număr mare de tranzacţii. Astfel, un apartament situat în Balcic a fost vândut cu 380 euro/mp, o locuinţă aflată în staţiunea Sunny Beach a fost tranzacţionată cu 530 euro/mp, în timp ce pentru un apartament mobilat în Nisipurile de Aur noul proprietar a plătit 700 euro/mp.

În ceea ce priveşte preţurile caselor de vacanţă din Bansko, acestea pornesc de la 500 euro/mp, deşi înainte de criză erau cuprinse între 1300-1500 euro/mp. Aşadar, acum un apartament în vestita staţiune de ski din Bulgaria costă între 30.000 şi 45.000 de euro.

 

 

16 June 2010