În China, valoarea locuinţelor a crescut de la an la an, piaţa imobiliară necunoscând termenul de „criză", lumea întreagă urmărind cu interes zona. Totuşi o uşoară scădere - de 0,03% (conform datelor Soufun Holdings Ltd, cea mai mare companie imobiliară din China) - este anunţată de publicaţiile din întreaga lume.

21466-china.jpgLa nivel naţional, locuinţele au un preţ mediu de 1.023 euro/mp (8.877 yuani). Ceea ce înseamnă o creştere de puţin peste 6%, comparativ cu preţul mediu din septembrie 2010, arată datele Soufun. De asemenea, compania imobiliară chinezească anunţă că valoarea proprietăţilor rezidenţiale s-a apreciat în 54 de oraşe contorizate (din 100), pe când 44 de localităţi au înregistrat scăderi de preţ.

În luna septembrie, comparativ cu august 2011:

  • Shanghai - preţul mediu a scăzut cu 0,23%
  • Chongqing - valoarea medie a coborât cu 1,39%
  • Beijing - preţul mediu a urcat cu 0,24%

Eforturile Chinei de a tempera piaţa imobiliară ar trebui intensificate. Combaterea creşterii preţurilor în oraşele mici e o măsură ce trebuie luată imediat, subliniază premierul Wen Jiabao, citat de Bloomberg. La începutul acestui an, guvernul a mărit atât avansul obligatoriu pentru o locuinţă, cât şi valoarea ratelor ipotecare.

Cu toate strădaniile guvernului chinez de a coborî preţurile, piaţa imobiliară rămâne în impas. Chiar şi după ce a fost limitat numărul de locuinţe care poate fi cumpărat de o singură persoană, cererea rămâne, în continuare, extrem de ridicată. Dar din cauza limitărilor guvernamentale, analiştii chinezi prevăd vremuri grele pentru dezvoltatori, care trebuie să fie pregătiţi pentru preţuri mai mici şi vânzări mai lente.

CITEȘTE ȘI: În Beijing, străinii nu au voie să cumpere locuinţe în anumite cartiere

 

 

11 October 2011