Pe locul doi urmează depozitele bancare, ale căror dobânzi însă au început să scadă substanţial anul acesta, până la sub 10%.Imobiliarele şi depozitele bancare au fost anul trecut cele mai de încredere plasamente pentru români.

sursa:gandul.infoO alegere deloc surprinzătoare, nici măcar în privinţa pieţei imobiliare, majoritatea ţărilor din regiune alegând să-şi investească banii în case, terenuri şi spaţii de orice fel, potrivit unui studiu realizat de GfK şi comunicat la solicitarea Gândul.

Până la 30% dintre români au spus că sunt interesaţi de cumpărarea de case şi locuinţe, la egalitate cu cei care ar investi în active ale pieţei imobiliare. "Cred că românii nu au trecut aşa de uşor peste acei ani de creşteri foarte mari în domeniul imobiliar.

Pe de altă parte, dacă 2009 nu a fost un moment tocmai bun pentru această piaţă, în 2010 cine are bani e bine să-i investească în imobiliare, cu posibilitatea negocierii preţurilor", a declarat pentru Gândul Eugen Voicu, directorul general al Aviva Investors România - societate de administrare a investiţiilor.

Piaţa imobiliară, sub semnul scăderilor în 2009

Anul trecut, apartamentele s-au ieftinit cu până la 50% comparativ cu 2008, pe fondul scăderii cererii, una din cauze fiind accesul greu la finanţare. Tranzacţii însă s-au mai făcut, deşi mult mai puţine, ceea ce nu se poate spune despre terenuri, unde vânzările au fost sporadice.

Cel mai mult au pierdut cei care investiseră cu un an înainte în terenuri fără utilităţi ori cumpărate cu scopul de a fi ulterior dezvoltate, care s-au ieftinit chiar şi 70%, în anumite cazuri. "Eu cred că a fost o exuberanţă în anii trecuţi, toată lumea a fost luată de val, nimeni nu a crezut că se va întâmpla ce s-a întâmplat. Abia acum am putea spune că am intrat într-o piaţă normală, mai ales pe imobiliare", adaugă Voicu.


 

 

 

Sursa

2 February 2010