Înflorirea economică prin care a trecut Dublin în ultimii zece ani a schimbat complet multe părţi ale oraşului. Capitala Irlandei a ajuns astfel printre cele mai vizitate destinaţii europene, mai ales datorită autorităţilor, care au restaurat şi întinerit multe zone istorice, au aprobat ridicarea unor noi centre comerciale, precum şi a unor restaurante, cluburi şi baruri.

25084-dublin_3.jpgDeşi este printre cele mai vechi aşezări din Europa, fiind locuit în permanenţă în ultimii 1.200 de ani, Dublin este astăzi printre oraşele cu cea mai scăzută medie de vârstă: jumătate dintre locuitorii săi au vârsta sub 25 de ani. Mai mult de atât, oraşul are cea mai rapidă creştere a populaţiei dintre toate capitatele europene. Dublinul de astăzi este un centru internaţional de afaceri, parte a clasamentului mondial al celor mai importante 25 de oraşe cu servicii financiare. De asemenea, oraşul este şi centrul cultural şi istoric al Irlandei, dar recunoscut  şi la nivel global pentru instituţiile culturale şi educaţionale.

În ultimii doi ani, piaţa imobiliară din Dublin s-a prăbuşit, ceea a făcut ca locuinţe care altă dată erau inaccesibile celor mai mulţi cumpărători să fie scoase la vânzare la un preţ accesibil. Cu toate acestea, proprietăţile centrale fac, în continuare, parte din gama premium şi rămân apanajul clienţilor cu o avere considerabilă. Cele mai multe clădiri aflate în centrul oraşului sunt adevărate exemple ale arhitecturii Georgiene. Expaţii se orientează către zona de sud a râului, deşi în cartierele din nordul oraşului sunt locuinţe mai ieftine, dar nu atât de atractive.

Numărul apartamentelor oferite spre închiriere a crescut de patru ori în numai doi ani

25082-dublin_1.jpgPrăbuşirea pieţei imobiliare şi, mai ales, a segmentului rezidenţial, a făcut ca numărul locuinţelor oferite spre închiriere să crească de aproape patru ori în doi ani: de la 6.200 la 23.400 apartamente. Dar de la începutul anului trecut, piaţa chiriilor a început să se redreseze, iar numărul locuinţelor oferite spre închiriere a scăzut sub 18.000.

Închirierea de apartamente în regim hotelier se face prin intermediul unor companii specializate, inclusiv mari lanţuri hoteliere. Oferta este extrem de bogată: locuinţe mobilate în tot felul de stiluri, cu diferite suprafeţe, de la studiouri la apartamente luxoase, cu cinci camere. Preţul acestora este mai bun decât cel al unor camere de hotel de o calitate similară, iar contractele pe perioade îndelungate aduc reduceri semnificative ale chiriei.

Valoarea chiriei medii din Dublin, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 900 euro/lună; semicentral: 740 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.600 euro/lună; semicentral: 1.180 euro/lună

Apartamentele premium adesea includ diferite facilităţi, precum servicii de curăţenie, clădire şi parcare păzită, dar şi servicii business sau acces la Internet de mare viteză. Cele mai multe opţiuni de acest gen se găsesc în districtul financiar al oraşului, care atrage mare parte din turiştii de afaceri.

Proprietăţile centrale nu au avut de suferit de pe urma recentei crize din segmentul rezidenţial

25083-dublin_2.jpgÎn capitala Irlandei, dar şi în împrejurimile sale, oferta de locuinţe de vânzare este variată – de la cămine în stil Georgian la casteluri mici de ţară, de la construcţii vechi de jumătate de secol şi case victoriene cu grădină la blocuri moderne, cu apartamente noi.

Preţul mediu al apartamentelor din Dublin, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 3.800 euro/mp
  • Apartament semicentral – 2.600 euro/mp

Valoarea proprietăţilor din Dublin este similară cu cea a locuinţelor din alte mari oraşe din Marea Britanie, cu creşteri simţitoare de preţ la imobilele amplasate în apropierea centrului. Deşi piaţa imobiliară este în declin de ceva vreme, specialiştii imobiliari irlandezi estimează că nu se va opri aici. Proprietăţile centrale nu au fost atinse de această tendinţă, astfel că investiţia în acestea este, în continuare, rentabilă. De asemenea, anul acesta s-au făcut afaceri bune prin achiziţia multor locuinţe executate silit şi vândute la preţuri mai mult decât accesibile.

 

CITEȘTE ȘI: În Kiev, segmentul rezidenţial este dominat de câteva companii tolerate de clasa politică

 

2 June 2012