Românii care au contractat un apartament într-un bloc nou se văd în incapacitatea de a-şi mai achita locuinţa. Dezvoltatorii şi bancherii au intrat în panică şi s-au trezit cu apartamente pe care nu le mai vrea nimeni.

ÎN LIPSA CREDITELOR, Blocuri noi şi goaleCriza economică şi schimbarea regulilor de creditare a prins pe picior greşit mulţi români care au semnat un contract cu un dezvoltator pentru a cumpăra o locuinţă într-un bloc nou şi acum nu mai pot lua credit de la bancă pentru a achita etapa a doua sau a treia din rata contractuală cu dezvoltatorul. Nici bancherii şi nici proprietarii blocurilor noi nu dorm liniştiţi pentru că au rămas cu apartamente nevândute, iar băncile se trezesc cu apartamente pe care nu şi le mai poate permite aproape nimeni. "Sunt mulţi clienţi care vin să ia un credit pentru că au dat avansul la un apartament nou.

Din păcate, acum, după noile reguli, nu se mai încadrează şi nu le mai putem da creditul", ne-a declarat Ovidiu Crăsnaru, de la Bank of Cyprus. El a mai precizat că banca încearcă să găsească împreună cu dezvoltatorii imobiliari o soluţie personificată pentru fiecare client în parte, însă de multe ori acest lucru este foarte greu. "Cea mai mare problemă a României acum este disponibilitatea băncilor de a ajuta populaţia. Nu te ajută foarte mult dacă PIB-ul creşte şi dacă această creştere se bazează doar pe consum, şi nu pe economii sau pe investiţii imobiliare. În plus, românii se tem foarte mult de achiziţii şi vor acum să vadă construcţia finalizată înainte să cumpere", a spus Bjorn Hauge, directorul de ţară al România Invest.

SCĂDERI DE PREŢURI

Vrând-nevrând, dezvoltatorii încep să lase din preţ. Din decembrie şi până acum, preţurile locuinţelor noi au scăzut cu 5-10%, conform companiei Cushman & Wakefield. Totuşi, nu toţi dezvoltatorii sunt dispuşi să coboare preţurile, unii preferă să îngheţe proiectele sau să ofere locul de parcare gratis, să vândă la roşu şi doar în ultimă instanţă recurg la reducerea preţului. Şi totuşi, există şi companii care au mai lăsat la preţ, profitând de reducerea TVA la 5% pentru construcţiile cu o suprafaţă mai mică. Reprezentanţii Monaco Towers au redus preţul apartamentelor cu două şi trei camere cu până la 45.000 euro, iar compania Quantum Management & Consulting a transformat ansamblul rezidenţial de lux Adnana Residence în Buftea Lake Residence, cuprinzând apartamente sub 100.000 de euro, aşadar sub cota de 1.000 de euro/mp.

SPECULATORII FAC LEGEA

Din cele circa 3.500 de locuinţe terminate sau aproape de finalizare, circa 3.000 aparţin investitorilor speculativi, iar restul de 500 este oferta dezvoltatorilor. Dincolo de speculatorii mici, există două mari companii care au investit în apartamente noi, pe care le-au cumpărat la pachet în anii 2007-2008 la preţuri cu până la 45% mai mici decât până acum. Ei îşi pot permite să lase şi 30% la preţ, însă nu par dispuşi să facă acest lucru, chiar dacă ar putea să impună chiar şi preţuri de dumping.

Cel mai mare speculator care a achiziţionat apartamente în ansambluri este compania canadiană Benevo, care a cumpărat 900 de locuinţe în Bucureşti, în 14 mari proiecte rezidenţiale. Şi norvegienii de la România Invest deţin un portofoliu de 800 de unităţi în şapte mari proiecte, pe care acum le scot la vânzare.

"Nu cred că preţurile vor scădea foarte mult. Cred că vor rămâne acolo unde sunt acum, poate un pic mai jos, însă nu foarte mult", a declarat Bjorn Hauge. El a precizat că  fondul intenţionează să cumpere şi alte locuinţe în proiecte rezidenţiale, mai ales din Bucureşti, dar că este foarte dificil să faci achiziţii acum, deşi pe piaţă sunt multe oportunităţi. Hauge a mai spus că a vrut să cumpere încă 200 de locuinţe, în valoare de circa 20 de milioane de euro, într-un proiect din Bucureşti, dar care a fost anulat din cauza condiţiilor pieţei.

Indice imobiliar

Banca Naţională a României este interesată să existe un indice imobiliar care să arate cum evoluează preţul locuinţelor în România. În acest sens, banca centrală lucrează cu Institutul Naţional de Statistică (INS) la realizarea indicelui, ale cărui date vor fi făcute publice în primul trimestru al anului viitor. "S-a început deja colectarea datelor cu privire la preţurile imobiliare, însă acestea vor fi făcute publice abia în primul trimestru al anului viitor", a spus Ilie Dumitrescu, director în cadrul INS. Acesta a adăugat că există foarte multe dificultăţi în colectarea datelor ca urmare a oscilaţiilor foarte mari ale preţurilor din piaţă din ultima perioadă.

Sursa

21 February 2009