De teama impozitării, mulţi dintre angajatori se feresc să declare toate veniturile pe cartea de muncă, mulţi dintre ei chiar aleg să plătească la negru. Dar nici aceste soluţii nu sunt dintre cele mai uşor de aplicat, pentru că este vorba despre sume mari de bani care trebuie justificate în contabilitate. Tocmai de aceea, bonurile de masă şi pensiile facultative sunt opţiuni la îndemână pentru angajatorii care vor să îşi plătească mai bine angajaţii, dar nu neapărat printr-o creştere salarială.

26087-istock.jpgBonurile de masă sunt deja o soluţie larg utilizată în rândul angajatorilor. Pensiile facultative ca bonus salarial sunt însă mai puţin întâlnite. Pe de o parte din cauza clienţilor, care preferă beneficiile imediate. De cealaltă parte însă, este întreg contextul economic al ultimilor ani, care nu a permis implementarea unui sistem atât de complex pe scară largă.

„Pensiile facultative sunt, în acest moment, beneficiul extra salarial cu cel mai favorabil tratament fiscal pentru angajatori, ceea ce se traduce, în principal printr-un cost mai redus faţă de alte beneficii, fie că vorbim despre tichetele de masă, tichetele-cadou, asigurările private de sănătate sau alte produse“, au declarat consilierii ING pentru IMOPEDIA.ro.

Beneficiile non-numerar, unele dintre puţinele bonusuri încurajate prin fiscalitate

Unul dintre marile avantaje care ar trebui să conducă la adoptarea unui astfel de sistem este chiar fiscalitatea prietenoasă din România. Un privilegiu atât de rar întâlnit, încât îi tentează pe mulţi oameni de afaceri să apeleze la această metodă.

„Este un câştig pentru toată lumea. Angajaţii primesc ceva în plus, iar angajatorul are parte de un regim fiscal favorabil. Dacă compania le oferă angajaţilor o pensie facultativă versus un bonus sub forma unei majorări salariale, are cheltuieli mai mici. S-a dovedit că această ultimă metodă reduce cu 1,1% cheltuielile totale de personal şi poate majora profitul unei firme cu 4%-5%”, arată consilierii BRD.

Beneficiile sunt în egală măsură şi pentru angajat, care va câştiga la venitul său net 2,3%, format din salariu net cumulat cu beneficiul, dacă acceptă o pensie facultativă în locul unui bonus în cash, arată calculele specialiştilor.

„Comparativ cu oferirea unei prime în numerar sau a unei majorări salariale, o contribuţie plătită de firmă la un fond de pensii facultative, în beneficiul unui salariat, este cu 5% mai eficientă din punct de vedere al obligaţiilor suplimentare de plată ale angajatorului”, arată oficialii Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Aceste calcule sunt valabile în cazul unei societăţi cu 100 de salariaţi, în care salariul mediu este de 2.000 lei brut, costurile de personal reprezintă 33% din cheltuielile totale ale companiei, iar rata brută de profit este de circa 7%.

CITEȘTE ȘI Clienţii cu câştiguri din drepturi de autor, dividende sau chirii sunt sperietoarele băncilor

 

21 August 2012