Superbele insule din Oceanul Indian - mai mult de 1.000 la număr, dintre care doar 200 sunt locuite - au devenit un sinonim al ascunzătorilor de lux, în împrejurimi neatinse de civilizaţie. Dacă Barbados este locul în care celebrităţile merg să petreacă, Maldive este locul unde se retrag pentru a se relaxa. Majoritatea insulelor sunt atât de mici, încât pot fi străbătute la pas în mai puţin de o oră.

20194-maldives30.jpgCasele de vacanţă din aceste insule retrase au preţuri de vânzare exorbitante, deoarece publicului căruia îi sunt adresate caută lux şi discreţie maximă. În general, cumpărătorii care achiziţionează o proprietate aici cu „doar" câteva milioane de euro, consideră că au făcut o afacere bună. Situaţia nu se datorează numai decorului de vis, ci şi faptului că străinilor le era interzisă achiziţia unei proprietăţi rezidenţiale în Maldive. Dar guvernul a mai relaxat recent restricţiile, pentru a încuraja investiţiile.

O trăime din populaţie se înghesuie în Capitală

Malé este capitala Republicii Maldive şi este cel mai dens populat oraş, deoarece activitatea industrială, comercială şi socială are loc în şi în jurul lui Malé. Fapt care a atras migrarea populaţiei din atoli în Capitală, pentru locuri de muncă, educaţie, sănătate sau servicii. Astfel că până nu demult, construcţia locuinţelor era concentrată aproape exclusiv aici.

Preţul mediu al locuinţelor din Malé:

• Apartament central - 5.500 dolari/mp
• Apartament semicentral - 1.300 dolari/mp

Aşa s-a ajuns ca astăzi, Malé, cu o suprafaţă mai mică de doi kilometri pătraţi, să adăpostească mai mult de o treime din populaţia ţării, ceea ce a dus la aglomerare şi probleme urbane. Datele ultimului recensământ arată că sunt aproape 50.000 de gospodării în Maldive. Dintre acestea, aproape 15.000 sunt în Capitală, restul fiind în atoli. Dar în aceste 15.000 de gospodării, se înghesuie mai multe persoane: aproape 85% dintre familiile din Malé nu deţin o locuinţă şi împart casa cu altă familie, conform unui raport al Comisiei Drepturilor Umane. Iar ca fapt divers, 50% dintre locuinţe sunt deţinute de bărbaţi, 23% de femei, iar restul este în co-proprietate.

Locuinţele sunt scumpe în Maldive, în Malé depăşind de peste 12 ori venitul mediu anual. Acest fapt se datorează în parte lipsei loturilor de teren, dar şi costurilor mari de construcţie, dat fiind preţul materialelor importate. În Malé, numai lipsa locuinţelor a dus la explozia preţului locuinţelor şi a preţului de închiriere al acestora.

Preţul mediu de închiriere, în Capitală:

• Apartament cu un dormitor - central: 600 dolari/lună; semicentral: 430 dolari/lună
• Apartament cu trei dormitoare - central: 1.200 dolari/lună; semicentral: 750 dolari/lună

CITEŞTE ŞI Maldive: o alegere exotică pentru luna de miere


Guvernul promovează ideea că orice cetăţean are dreptul la o locuinţă, idee ce a fost introdusă şi în Constituţie acum trei ani. Astfel că autorităţile au propus o serie de politici pentru a se ajunge la locuinţe accesibile, guvernul a alocat 500 milioane de dolari pentru construcţia a 10.000 unităţi locative şi a încheiat diferite parteneriate cu dezvoltatori.

Gigantul indian Tata intră pe piaţa imobiliară din Maldive

Cel mai recent proiect este al indienilor de la Tata Housing, anunţat luna trecută. Compania a încheiat un acord cu guvernul din Maldive pentru a ridica în Malé 422 de apartamente rezidenţiale pe o suprafaţă de 65.000 mp şi spaţii comerciale pe 14.000 mp. Pentru segmentul de lux, indienii vor construi 50 de vile, pe insula nelocuită Lhossalafushi. Suprafaţa alocată fiecărei locuinţe rezidenţiale de lux va fi de 2.000 mp.

„Maldive, în special Malé, se confruntă cu o lipsă acută de locuinţe pe termen lung, o densitate ridicată a populaţiei şi facilităţi inadecvate ale infrastructurii. De aceea am considerat că este o oportunitate pentru compania noastră" a spus Brotin Banerjee, CEO la Tata Housing.

Un număr de 350 de apartamente din Malé va fi dat guvernului la preţul de construcţie, iar dezvoltatorul va rămâne cu 72 de apartamente pe care le va vinde la preţul pieţei. Întregul proiect va fi finisat peste aproximativ 30-36 de luni.

CITEŞTE ŞI


6 August 2011