Capitala Letoniei este un oraş fermecător, cu o arhitectură impresionantă şi numeroase clădiri istorice. Deşi renumele său nu este la fel de faimos precum cel al Vienei sau al Pragăi, Riga se bucură de unul dintre cele mai bine întreţinute centre istorice din Europa, cu peste 800 clădiri restaurate la nivelul întregului oraş. Însă în ciuda acestor avantaje, a unui sector turistic în continuă creştere şi a unei economii stabile, preţul apartamentelor din Riga este chiar şi cu 70% mai mic faţă de cel al locuinţelor din alte capitale europene.

30678-riga-latvia.jpgRiga este capitala Letoniei şi cel mai mare oraş din ţările Baltice, precum şi un important centru financiar, politic, educaţional şi cultural al regiunii. Totodată, Riga este un nod al transporturilor: se află în centrul reţelei naţionale de drumuri şi căi ferate, având și cel mai mare aeroport din ţările Baltice. Investiţiile masive în infrastructură din ultimii ani au contribuit la dezvoltarea puternică a turismului – Riga a primit peste 1,5 milioane turişti în 2012, în creştere cu circa 30% faţă de anul 2009.

  • Cu o istorie de peste 800 ani, Riga este denumită şi „Parisul Nordului”, datorită arhitecturii impresionante, în stilul Art Nouveau
  • Mai mult de o treime din populaţia ţării locuieşte în Capitală (circa 700.000 oameni), oraşul având o suprafaţă de puţin peste 300 kmp

Riga a trecut printr-o perioadă de înflorire economică la începutul secolului al XX-lea, ceea ce s-a reflectat şi în arhitectura oraşului: datorită clădirilor impresionante, oraşul şi-a câştigat denumirea de „Parisul Nordului”. Capitala Letoniei a fost puternic bombardată în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, însă odată cu recăpătarea independenţei ţării, autorităţile au investit sume mari în reconstrucţia şi restaurarea vechilor clădiri, realizând potenţialul turistic. Drept urmare, Riga se bucură de unul dintre cele mai bine întreţinute centre istorice din Europa, domincat de stilul Art Nouveau, inclus pe lista Patrimoniului Cultural UNESCO, din 1997.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 1.400 euro/mp
  • Apartament semicentral – 700 euro/mp

Odată cu creşterea economică, piaţa imobiliară s-a dezvoltat continuu de la începutul anilor 2000: preţul proprietăţilor urca anual cu zeci de procente, până în 2007, când boom-ul imobiliar a luat sfârşit brusc. Valoarea locuinţelor s-a prăbuşit cu peste 60% în numai trei ani, conform datelor GPG, urmând tendinţele internaţionale. Însă autorităţile letone au aplicat unele dintre cele mai dure măsuri de austeritate din Europa, economia a început să crească din 2010, moment în care a revenit şi activitatea imobiliară. Cu toate că preţul locuinţelor este în continuare mult sub nivelul de vârf atins în 2007, a crescut în ultimii doi ani cu 5-7%/an, tendinţă ce s-a menţinut şi în prima jumătate a lui 2013.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 360 euro/lună; semicentral: 210 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 710 euro/lună; semicentral: 360 euro/lună

Sectorul real estate a devenit deosebit de atractiv pentru investitorii străini, în special pentru cei ruşi. Letonia are una dintre cele mai promiţătoare economii din Uniunea Europeană, urmând să adopte moneda euro de la începutul anului 2014. De asemenea, numărul turiştilor creşte constant, chiar şi pe vremuri de criză. Cu toate acestea, preţul locuinţelor este deocamdată mult sub media altor capitale europene, potenţial recunoscut de oamenii de afaceri străini, care s-au orientat în ultimii doi ani către terenuri şi proiecte rezidenţiale îngheţate.

NU RATA: Monaco, definiţia opulenţei - locul cu cele mai costisitoare proprietăţi din lume

 

8 June 2013