În sectorul 1, ascensoarele din blocurile reabilitate termic vor fi modernizate din bani publici. Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local al Primăriei sectorului 1, finanțarea va fi asigurată integral din bugetul local.

42319-lifturi.jpgPentru a beneficia de modernizarea gratuită a ascensoarelor, asociațiile de proprietari trebuie să depună la Primărie dosarele care vor conține actele asociației (Statutul), procesul verbal al Adunării Generale și o cerere de înscriere (pe care o vor ridica de la Registratura Primăriei Sectorului 1).

Potrivit actului normativ, aosciațiile de proprietari vor intra în programul de modernizare a lifturilor pe principiul "primul venit – primul servit".

Lucrările de modernizare a ascensoarelor din blocurile reabilitate termic sau cele din blocurile care vor intra în programul de anvelopare sunt de trei feluri:

1. Lucrări de înlocuire/reparare, după caz, a troliului cu motor, cablurilor de tracțiune, eșafodajului pentru motor și reductorului, după caz, tijelor, arcurilor, clemelor cablurilor de tracțiune, limitatoarelor de viteză, dar și cablului limitator de viteză și întinzător cablu;

2. Lucrări de înlocuire/reparare a panoului de comandă cu un panou cu microprocesor și variator de frecvență, traductorilor (senzori pentru numărare stații și nivelare), magneților, cutiilor de comandă de palier și din cabina cu semnalizare LED sau LCD și marcaj Braille pentru butoane, cablului flexibil cabina, cablului ușilor, întrerupătorului cap linie cu rolă, dar și întrerupătorului cu buton ciupercă;

3. Lucrări de înlocuire a ușilor exterioare cu uși automate/semiautomate atât pentru puțuri cu structură din beton armat cât și metalică, dar și a cabinei.

Pentru fiecare ascensor va fi aplicată cel puțin una dintre aceste soluții, însă lucrările vor începe doar după întocmirea unui amplu studiu de fezabilitate. Între timp, Primăria sectorului 1 va demara o campanie de informare pentru a prezenta etapele și beneficiile acestui program, respectiv reducerea consumului de energie electrică cu până la 30-40%, asigurarea unor condiții sporite de siguranță și confort, precum și reducerea timpului de așteptare a ascensorului.

10 December 2018