Vânzările în Târgu Mureş nu se mai ridică la aşteptările de altă dată, nici ca număr de tranzacţii, nici ca preţuri. Proprietarii ţin cu dinţii de preţ degeaba, căci clienţii numără fiecare bănuţ şi negociază la sânge, susţin agenţii imobiliari din zonă. Pentru a economisi, mulţi se zbat să îşi vândă singuri proprietăţile, de aceea au reuşit să rămână în piaţă doar cele mai bine organizate agenţii imobiliare.

19239-targumures2.jpg„Faţă de 2007, numărul tranzacţiilor a scăzut cu aproximativ 60-70%, iar preţul a coborât cu 40-45%" afirmă Octavian Ispas, director Euroimobil.

„Din cauza lipsei de activitate, au dispărut aproape 80% dintre agenţiile imobiliare de acum câţiva ani. Partea cât de cât pozitivă este că s-a mai dezmorţit puţin piaţa faţă de anul trecut, când agenţii imobiliari au fost la limita supravieţuirii în afaceri" admite Trella Tamaş, director Imobinvest.

Apartamentele cu două camere şi casele în paragină, cele mai cerute

În Târgu Mureş, cele mai multe tranzacţii se fac în zona rezidenţială. Se caută cu precădere apartamente cu două camere şi garsoniere, criteriile cumpărătorilor fiind clare: ieftin şi bun. De asemenea, din pricina scăderii spectaculoase de preţ, au început să fie cerute şi locuinţele pe pământ.

„Casele de care sunt interesaţi clienţii sunt cele vechi, chiar dărăpănate, dar poziţionate cât mai central şi cu un preţ cât mai mic. Valoarea acestora a scăzut chiar la jumătate faţă de anul 2008, ajungând chiar la 70.000 euro acum" susţine reprezentantul Imobinvest.

Clienţii acestor imobile au venituri peste medii şi doresc să plătească iniţial cât mai puţin, pentru ca ulterior să le renoveze sau chiar să le dărâme şi să ridice altele noi în locul lor.

„Cele mai căutate cartiere sunt Cornişa - zona Universităţii de Medicină (unde sunt cele mai mari preţuri), zona ultra centrală, cartierele Tudor şi Dâmbu Pietros. Cele din urmă sunt cartiere mai accesibile, în cartierul Tudor locuieşte aproape 60% din populaţia din Târgu Mureş" afirmă reprezentantul Euroimobil.

• Garsonieră - 22.000 euro
• Apartament cu două camere - 34.000-35.000 euro
• Apartament cu trei camere - 46.000-47.000 euro
• Apartamentele centrale sunt cu 10-25% mai scumpe faţă de zonele mărginaşe

Programul „Prima Casă" nu a avut un succes fulminant în Târgu Mureş. Cea mai întâlnită modalitate de plată anul acesta este cu bani cash. Faptul că plătesc cu bani gheaţă le permite clienţilor să negocieze cu adevărat preţul proprietăţii.

„Surprinzător, din zece tranzacţii, una singură a fost cu banca. Clienţii cu bani gheaţă profită de acest atu, ajungându-se la o scădere chiar de 20% din preţul cerut iniţial. Aşteptăm de săptămâna viitoare noul val de clienţi cu „Prima Casă", deşi în ediţiile anterioare nu au fost foarte mulţi" continuă Trella Tamaş.

Piaţa chiriilor rezidenţiale este înfloritoare

„Numărul închirierilor de locuinţe a crescut comparativ cu 2008, dar preţul a scăzut cu cel mult 25%. Pe segmentul închirierilor comerciale, scăderile sunt de 30-40%, chiar 50%, faţă de vârful pieţei imobiliare" spune Octavian Ispas.

Cele mai căutate sunt, de departe, apartamentele cu două camere. Există cerere chiar şi pentru apartamentele de trei camere, în special pentru cele care sunt poziţionate în cartiere mai bune, mobilate şi utilate modern. Un aspect valabil pentru toate tipurile de apartamente: cu cât sunt mai bine mobilate şi utilate, cu atât sunt mai căutate, iar preţurile cresc cu 20-25% faţă de medie.

Preţuri medii de închiriere:
• Garsonieră - 130-150 euro/lună
• Apartament cu două camere - 170-200 euro/lună
• Apartament cu trei camere - 200-250 euro/lună

„Cât despre spațiile comerciale, acestea zac goale, mai ales în zona centrală. Proprietarii nu sunt dispuși să le închirieze pe bani puțini, așa că în zonele scumpe clienții nu manifestă niciun interes” completează Gheorghe Oancea, director Gulden House.

Preţul terenurilor a scăzut, dar degeaba - interesul este mic

E clar pentru agenţii imobiliari din Târgu Mureş - terenurile nu se caută. Puţinii clienţi vor, în general, loturi mici pentru case unifamiliale. Pe segmentul industrial, de retail sau dezvoltare, piaţa stagnează momentan.

Potrivit reprezentanţilor imobiliari din zonă, numărul tranzacţiilor cu terenuri a scăzut cu mai bine de 60% faţă de acum trei ani. În ce priveşte preţul, putem spune că ieftinirile sunt de până la 70%, în funcţie de zonă.

„Pe Platou mai sunt de vânzare parcele pentru zona rezidenţială. Preţul în zona aceea oscilează: sunt proprietari care cer 200 euro/mp, sunt alţii care cer mai puţin. Un exemplu elocvent este o tranzacţie de acum o lună - preţul final a fost de 125 euro/mp, dar o suprafaţă relativ mare, de 2.700 mp" spune reprezentantul Gulden House.

Preţul unui metru pătrat de teren în zonele periferice depinde de poziţionare: la ieşirea spre Cluj, unde este o zonă comercială şi industrială, preţul cerut este de 150 euro/mp; în colţul opus, la ieşirea din oraş spre Sighişoara, unde este o zonă rezidenţială, preţul este de 35-50 euro/mp.

Citeşte şi despre piaţa imobiliară din:


17 June 2011