Torino este cunoscut în întreaga lume ca fiind căminul Giulgiului din Torino, însă este apreciat mai ales pentru arhitectura sa spectaculoasă, pentru nenumăratele clădiri în stil baroc sau pentru bulevardele largi. Oraşul se mândreşte cu o industrie înfloritoare a turismului şi este un bogat centru de afaceri, importante companii avându-şi aici sediul central.  

28841-torino.jpgTorino este al patrulea mare oraş al Italiei, un important centru cultural şi de afaceri din nordul ţării, în regiunea Piedmont. Oraşul are o bogată cultură şi istorie, fiind renumit pentru nenumăratele sale palate, biserici, muzee, galerii de artă, teatre şi piaţete. De asemenea, Torino este faimos pentru construcţiile în stil arhitectural baroc, rococo, neo-clasic şi Art Nouveau, cele mai multe piaţete publice, grădini şi palate fiind construite între secolele XVI şi XVII, după ce Torino a devenit capitala Ducatului de Savoia.

  • Torino a fost prima capitală a Italiei unificate, între 1861 şi 1865, iar pierderea acestei funcţii a fost o lovitură dură la adresa oraşului
  • Torino are o suprafaţă de 130 kmp şi o populaţie de peste 900.000 rezidenţi, cu peste 2,2 milioane locuitori în zona metropolitană
  • Denumit adesea şi „Capitala Alpilor”, Torino este cunoscut şi drept „Capitala automobilelor italiene”, deoarece aici îşi are sediul central grupul Fiat

Italia reprezintă destinaţia aleasă de zeci de milioane de turişti anual, atraşi în special de impresionantele construcţii arhitecturale sau de ruinele antice vizibile în majoritatea oraşelor. Torino este unul dintre oraşele în care vizitatorii se mai pot bucura de modul de viaţă italian autentic, astfel că mulţi turişti decid să îşi investească economiile într-o proprietate imobiliară.

Dezvoltatorii imobiliari s-au specializat în transformarea clădirilor industriale în spaţii rezidenţiale

Activitatea imobiliară a oraşului a fost impulsionată de Olimpiada de Iarnă din 2006, eveniment ce a atras atenţia întregii lumi şi, implicit, a investitorilor din toate domeniile. Proprietăţile imobiliare din Torino sunt mult mai ieftine decât în Roma, omologul său mai faimos şi mai mare, reprezentând o soluţie ideală pentru investitorii care vor să închirieze ulterior. Randamentele din închirieri sunt extrem de atrăgătoare, deoarece numărul turiştilor este impresionant.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 4.000 euro/mp
  • Apartament semicentral – 2.500 euro/mp

Cererea de locuinţe nu a scăzut în ultimii ani, datorită numărului mare de companii din diferite domenii care activează în zonă. Mai mult, dezvoltatorii imobiliari s-au specializat în ultima vreme în transformarea clădirilor industriale în proiecte rezidenţiale. Preţul unei locuinţe într-o astfel de construcţie refăcută şi modernizată variază între 3.000 şi 5.000 euro/mp, dacă este amplasată într-o zonă interesantă. De asemenea, preţul poate ajunge chiar la 8.000 euro/mp în clădirile din apropierea Piazza San Carlo, zonă pietonală centrală. În comparaţie, o locuinţă similară din centrul istoric al Romei are un preţ mediu de 10.000 euro/mp.

Piaţa chiriilor este susţinută de numărul mare de turişti şi angajaţi ai companiilor care derulează afaceri în zonă

Oferta de locuinţe de închiriat este extrem de bogată, de la apartamente închiriate în regim hotelier şi până la case cu grădină şi suprafeţe generoase. Cele mai scumpe variante includ locuri de parcare, pază, servicii de curăţenie sau piscină împărţită cu vecinii. Apartamentele cu două şi trei dormitoare sunt cele mai căutate de familiile cu un venit mediu, în timp ce locuinţele cu un singur dormitor reprezintă opţiunea ideală pentru turişti.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 550 euro/lună; semicentral: 400 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 900 euro/lună; semicentral: 700 euro/lună

Majoritatea proprietăţilor centrale oferite spre închiriere sunt apartamente, însă în suburbiile oraşului este bogată oferta de case cu grădină şi mai multe dormitoare, locuinţe agreate mai ales de familiile cu mai mulţi membri.

 

CITEȘTE ȘI: Capitala Estoniei a combătut cu succes recesiunea, iar piaţa sa imobiliară a fost animată de trecerea la euro

 
 

29 December 2012