Tunis este oraşul mai multor continente, o capitală caracterizată de trăsături orientale, de influenţe europene şi de rădăcini africane. Toate acestea se reflectă şi în arhitectura oraşului – centrul vechi (Medina) construit de arabi este lipit de centrul nou (Ville Nouvelle) ridicat de coloniştii francezi. Numeroasele frumuseţi şi avantaje ale Tunisiei au dus la o dezvoltare puternică a turismului, iar Capitala a devenit principala ţintă a inivestitorilor imobiliari străini.

30860-tunis11.jpgTunis este capitala şi cel mai mare oraş al Tunisiei, amplasat în nordul ţării, în apropierea lacului cu acelaşi nume. Cu o istorie de mii de ani în spate, Tunis reprezintă o destinaţie turistică atractivă, segment ce sprijină puternic economia oraşului. Totodată, capitala tunisiană este centrul financiar, industrial, economic şi cultural al ţării, metropola în care cele mai importante companii locale şi internaţionale îşi deschid filiale – aici îşi au sediul central 65% dintre companiile financiare şi 85% dintre cele industriale.

  • Oraşul fondat de berberi are statutul de capitală a Tunisiei de peste 850 ani
  • Tunis se întinde pe o suprafaţă de circa 220 kmp, în care locuiesc peste 2,2 milioane oameni

Tunisia a urcat rapid în preferinţele turiştilor internaţionali datorită amestecului unor ingrediente de succes, precum ambianţa exotică, climatul plăcut, plajele frumoase sau ruinele antice. În ultimele două decade, Tunisia a avut parte de mai multă expunere pe plan internaţional, iar turismul şi economia au înflorit, ceea ce s-a resimţit şi în piaţa imobiliară. În 2006, străinii au primit drept de a achiziţiona proprietăţi imobiliare, cu excepţia terenurilor agricole. De atunci, sectorul real estate a fost ţinta investiţiilor cu capital străin, iar câţiva jucători mari din Orientul Mijlociu au început chiar proiecte imobiliare în valoare de sute de milioane de dolari, cu precădere în Capitală.

Cu toate că valoarea proprietăţilor imobiliare s-a apreciat constant în ultimii zece ani, apartamentele, casele şi vilele din Tunis sunt mult mai ieftine faţă de cele din capitalele altor ţări mediteraneene, Tunisia fiind o ţară mult mai accesibilă din punct de vedere financiar comparativ cu Italia, Spania, Grecia sau chiar Maroc. Preţurile urcă încet dar constant, stimulate atât de cererea venită din partea investitorilor străini, cât şi de cea venită din partea unei clase de mijloc în continuă creştere.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 900 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 600 dolari/mp

Tunis este un oraş modern, ce şi-a păstrat cu atenţie zonele şi clădirile istorice. În centrul oraşului se află Medina (centrul vechi), în jurul căruia s-a extins oraşul nou, în timpul perioadei coloniale. Cele mai scumpe proprietăţi sunt în nordul şi în centrul Capitalei, precum şi în districtul afacerilor, acestea fiind zonele rezidenţiale preferate de elite. La polul opus se află cartierele din sudul oraşului, unde preţul proprietăţilor coboară chiar şi până la 200 euro/mp.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 220 dolari/lună; semicentral: 200 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 470 dolari/lună; semicentral: 340 dolari/lună

Într-o ţară în care turismul este de o importanţă vitală pentru economie (contribuie cu peste 20% din PIB), oferta de locuinţe de închiriat este extrem de bogată şi diversă. Mai mult de jumătate dintre turişti sunt europeni, astfel că în Tunis, oferta s-a adaptat gusturilor acestora. Influenţele europene se simt la tot pasul în Capitală, inclusiv în apartamentele oferite spre închiriere – multe dintre acestea sunt mobilate la standarde occidentale, însă există o ofertă bogată şi pentru vizitatorii în căutare de locuinţe tradiţionale. Numărul mare de turişti şi preţurile mici de pe segmentul rezidenţial reprezintă o atracţie pentru investitorii străini, randamentul obţinut din închirieri fiind extrem de mulţumitor.

CITEȘTE ȘI: Antalya, cea mai atractivă destinaţie a Turciei


29 June 2013