Capitala Croaţiei este plină de viaţă şi modernă, dar a reuşit să îşi păstreze și aerul medieval. Deşi au fost ridicate destule proiecte noi în ultimii ani – clădiri de birouri de sticlă, restaurante şi hoteluri cu design futurist - Zagreb şi-a conservat deosebit de bine centrul medieval, nenumăratele clădiri cu arhitectură austro-ungară, piaţetele populare sau aleile pavate cu piatră cubică.

23719-zagreb.jpgSectorul construcţiilor este în declin din cauza devalorizării constante a locuinţelor

Preţul proprietăţilor din Croaţia a tot scăzut în ultimii trei ani, cu câte 5 procente anual, după ce în 2007-2008 devalorizarea proprietăților a fost considerabilă. Analiştii internaţionali estimează că piaţa imobiliară din Zagreb va stagna şi anul acesta, cu atât mai mult cu cât nu au fost anunţate noi proiecte care să poată stabiliza preţurile. Capitala are un stoc voluminos de apartamente noi, goale, iar probabilitatea ca acestea să fie vândute în totalitate anul acesta este destul de mică. Cumpărătorii nu numai că au de unde alege, dar se află într-o poziţie favorabilă negocierii, ceea ce a dus la o cădere a preţurilor.

Preţ mediu al apartamentelor din Zagreb, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 2.800 euro/mp
  • Apartament semicentral – 1.500 euro/mp

Experţii locali spun că preţul locuinţelor va continua să scadă şi în 2012, atât în Zagreb cât şi în alte oraşe, cele mai optimiste estimări referindu-se la o scădere de 10% în Capitală. Preţul mediu pe care îl cer proprietarii a scăzut deja  în ianuarie faţă de luna precedentă cu circa 1%, dar şi faţă de aceeaşi lună din 2011 (cu 5%). În Capitală, preţul mediu a ajuns la 1.738 euro/mp, conform celui mai mare portal imobiliar CentarNekretnina.

Oferta de apartamente de închiriat nu este la fel de bogată ca în alte capitale europene23724-novi_zagreb.jpg

În Croaţia, ca şi în România, este foarte răspândit cultul proprietăţii, astfel că piaţa chiriilor este destul de restrânsă. Ofertele de închiriere se adresează în special  oamenilor de afaceri străini şi turiştilor, mai ales pentru perioade scurte. Fiind cel mai important oraș al ţării, Zagreb face excepţie de la regulă – aici există destule locuinţe de închiriat pentru perioade îndelungate, dar numărul este incomparabil cu restul capitalelor europene.

Oferta de locuinţe de închiriat din Zagreb s-a mărit în ultimii ani, de când dezvoltatorii au pus în practică o nouă strategie: apartamentele noi, care nu îşi găsesc cumpărători, sunt oferite spre închiriere, iar după câţiva ani, chiriaşul are posibilitatea de a deveni proprietar. Avantajul este de ambele părţi: chiria este scăzută din preţul final, iar dezvoltatorul îşi mai amortizează din pierderi.

Valoarea chiriei medii, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 380 euro/lună; semicentral: 270 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 760 euro/lună; semicentral: 500 euro/lună

Pe piaţa chiriilor, cele mai multe tranzacţii se fac la negru, spun consultanţii imobiliari locali. Proprietarii nu raportează veniturile obţinute din închiriere pentru a evita plata taxelor. Cele mai multe apartamente de închiriat sunt amplasate în zone centrale, precum Crnomerec, Maksimir, Pantovcak sau Tresnjevka, deoarece un procent ridicat din totalul chiriaşilor este reprezentat de oameni de afaceri sau turişti.

Despre Zagreb

23735-biserica_st_marks_zagreb.jpgIniţial, Zagreb era format din două centre complet diferite – Kaptol, locuit în principal de cler, deoarece Catedrala Zagreb este amplasată în această zonă şi Gradec, unde locuiau mai ales fermierii şi comercianţii. Cele două zone au fost alipite oficial în anul 1851, iar Zagreb a devenit al doilea mare oraş al Iugoslaviei, precum şi un important centru economic. După dizolvarea Iugoslaviei, Zagreb a devenit capitala Croaţiei (în anul 1991), dar totodată şi cel mai mare oraş al ţării: în Zona Metropolitană locuiesc astăzi peste 1,2 milioane de oameni, fiind singura zonă din Croaţia cu o populaţie de peste un milion de locuitori.

Zagreb dispune de o adevărată colecţie de monumente istorice şi de clădiri medievale, împrăştiate prin tot oraşul. Piaţa Ban Jelačić este inima oraşului, fiind înconjurată de atracţii turistice. Centru al activităţii din zona medievală Gornji Grad – Medveščak, piaţeta Kaptol este încercuită de o serie de structuri istorice, multe datând din secolul al XVII-lea. La periferia oraşului este  Fortăreaţa Medvedgrad, un . Pe lângă nenumăratele clădiri cu arhitectură austro-ungară ce pot fi întâlnite la tot pasul, în Zagreb pot fi admirate multe catedrale în stil baroc.

CITEȘTE ȘI: În capitala peruană Lima, criza economică a fost depăşită rapid, astfel că piaţa imobiliară nu a avut de suferit


3 March 2012