Preţul locuinţelor şi-a continuat trendul descendent şi în prima jumătate a acestui an, însă panta de scădere arată o apropiere de stabilizare. Românii care aşteaptă ca preţurile să atingă un prag minim pentru a cumpăra ar trebui să ia o decizie în următoarele luni, pentru că piaţa dă semne de revenire pentru 2012.

19340-apartamente_06_ad2ec2c432.jpgCererea pentru creditele destinate achiziţiei de locuinţe s-a consolidat în primul trimestru, peste 60% din bănci semnalând o evoluţie de acest tip, se arată în cel mai recent sondaj realizat de Banca Naţională a României (BNR) printre cele mai importante zece bănci de pe piaţă.

Peste două treimi dintre bancherii chestionaţi au remarcat o scădere a preţurilor pe piaţa imobiliară în ultimele trei luni şi o treime dintre ei se aşteaptă ca mişcarea să continue şi în următorul trimestru. Circa 33,5% dintre bancheri se aşteaptă ca preţul mediu pe metru pătrat să mai scadă într-o „anumită măsură", însă nu vor fi scăderi substanţiale. „Corecţia înregistrată de preţul locuinţelor în ultimii doi ani şi aşteptările de continuare a tendinţei pledează pentru un management prudent al băncilor în cazul creditelor cu garanţii ipotecare", se mai precizează în sondajul BNR.

Pentru primele patru luni ale anului au fost raportate un număr de 194.315 tranzacţii imobiliare, cu circa 17.000 de contracte peste nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut, potrivit statisticilor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). „Putem vorbi de o stabilizare a economiei, însă până nu vom înregistra o creştere palpabilă, piaţa imobiliară nu o să revină. Estimez că anul acesta preţurile se vor stabiliza, vor ajunge la cel mai jos nivel, pentru ca din partea a doua a anului viitor să putem asista la un început de creştere. Pentru cine vrea să cumpere locuinţe, acum este momentul oportun", a declarat Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian.

Atenţie la job

Chiar dacă sunt direct interesaţi să îşi vândă apartamentele rămase pe stoc, dezvoltatorii sfătuiesc potenţialii cumpărători să fie atenţi la siguranţa locului de muncă şi să nu se înhame la credite pe 30 de ani dacă nu au o stabilitate financiară. „Cel mai bine e să cumpere cel care e sigur pe locul de muncă. Adică poftiţi la masă cu mâncarea de-acasă. Dacă poftiţi la produse imobiliare, să fiţi siguri că le puteţi plăti. Imobiliarele nu sunt pentru plăpânzi, ci pentru cei care au resurse. Dacă nu ai, mai bine rămâi cu chirie, pentru că trăim într-o lume guvernată de randamentul financiar. În 30 de ani, la dobânzile de acum, de circa 7%, ajungi să plăteşti de trei ori valoarea locuinţei. Aceasta este cauza pentru care nu are rost să cumperi dacă nu poţi face faţă acestui tip de creştere. Trebuie să ne gândim dacă vrem să lăsăm moştenire ratele la bancă", explică Dan Ioan Popp, preşedintele companiei Impact Developer & Contractor. În ultimii doi ani, dezvoltatorii au fugit de sectorul rezidenţial şi o serie de proiecte au fost blocate. Anul acesta investitorii au mai prins culoare în obraji şi au apărut primele proiecte din criză. Gigantul Rockefeller, prin intermediul fondului său de investiţii Europa Capital, a început în această lună al doilea proiect în parteneriat cu RPF Development, lângă Vitan Residence. Ansamblul va cuprinde 130 de locuinţe redimensionate după noua realitate din piaţă.

„Cred că mai important decât momentul achiziţiei este tipul de produs pe care îl cumperi. 60%-70% dintre dezvoltatori sunt în prag de insolvenţă sau chiar în faliment, 25% au apartamentele ipotecate de către bancă şi abia 5% dintre aceştia şi-au achitat împrumuturile. Trebuie avută mare grijă la semnarea unor antecontracte pe apartamente ipotecate, pentru că au fost cazuri în care, din cauză că dezvoltatorul a intrat în faliment, clientul a fost executat. Mai sunt cazuri în care sunt tăiate utilităţile, deoarece dezvoltatorul nu mai are bani să achite facturile pentru apartamentele nevândute", atenţionează Robert Kurthy, managing director în cadrul RPF Development.

Chilipiruri imobiliare

Alin Buftea, şeful diviziei imobiliare a casei de avocatură DLA Piper România, se aşteaptă să vadă tot mai des investitori care vor accepta să vândă locuinţe mai ieftin decât costul de producţie, mai ales pe cei care au cumpărat speculativ, deoarece pierderea determinată de administrarea acestui portofoliu devine semnificativă. „Cred că încă există o distanţă semnificativă între cât cer proprietarii şi cât sunt dispuşi cumpărătorii să ofere, şi până nu se mai reduce această diferenţă nu putem vorbi de o revenire. Anul acesta ne apropiem de o stabilizare pe zona rezidenţială şi, poate, de anul viitor vom vedea o uşoară revenire", consideră Buftea.

Care sunt preţurile la vecini

Varşovia. Cea mai stabilă piaţă din regiune. Preţurile au crescut cu circa 2% în 2010 şi au intrat pe o uşoară pantă de scădere în primul trimestru. Preţul mediu pe metru pătrat de apartament nou a ajuns la 2.125 euro.

Praga. Chiar dacă anul trecut preţurile au scăzut, în medie, cu 2%, piaţa a trecut pe un trend pozitiv în ultimele două trimestre din 2010 şi şi-a păstrat creşterea şi în T1. Preţul mediu pe metru pătrat de apartament nou a ajuns la circa 2.600 euro.

Budapesta. Ungurii au raportat şi ei o scădere medie de 2% anul trecut, însă trendul descendent al preţurilor se menţine şi în acest an. Nu au mai fost începute dezvoltări noi, iar cererea este slabă din lipsa finanţării.

Sofia. În Bulgaria preţurile s-au stabilizat în 2010, după ce au scăzut cu 25% în 2009. Momentan, nivelul de preţ este similar cu cel din primul semestru al anului 2007, înainte de boomul imobiliar.


Sursa

20 June 2011