Cipru se confruntă cu probleme financiare grave. Bank of Cyprus, cea mai mare bancă din ţara insulară, spune că statul ar putea avea nevoie de ajutor financiar instituţional pentru a evita falimentul.

20133-cipru1.jpgÎn ultima lună, economia Italiei şi cea a Spaniei au tot dat semne că sunt foarte aproape de a intra în a doua fază a crizei datoriilor suverane europene. Însă, este foarte posibil ca un stat mult mai mic, Ciprul, să fie următorul membru al Zonei euro care are nevoie de un ajutor financiar.

Guvernul a demisionat săptămâna trecută, ca urmare a accidentului de la fabrica de muniţii ce a distrus cea mai mare centrală de energie electrică a ţării şi a produs pagube de 1-3 miliarde de euro economiei, notează money.ro.

Dobânzile la obligaţiunile cipriote au sărit la peste 10% pe an, după ce în urmă cu trei luni erau la 6,22%, potrivit Bloomberg, şi statul insular se găseşte în situaţia de a cere asistenţă financiară de la colegii europeni mai mari, potrivit celei mai mari bănci din ţară, citată de Reuters.

"Lipsa noastră de acţiune ne pune în risc abilitatea de refinanţare a statului şi consecinţele vor fi imediate şi serioase. Există pericolul iminent ca Ciprul să intre în mecanismul de asistenţă a Uniunii Europene, cu toate consecinţele negative", se arată într-o declaraţie a Bank of Cyprus, citată de Reuters.

Din împrumuturile anterioare, Ministerul de finanţe cipriot are mare parte din finanţare asigurată până în luna decembrie, aşa că ar avea timpul necesar pentru a aranja un împrumut.

Economia Ciprului a fost afectată de criza din Grecia. Şi asta pentru că există legături economice puternice între cele două ţări. În prima fază a crizei de la Atena, mulţi greci au început să scoată banii din ţară, băncile cipriote fiind principala destinaţie. Însă, după ce au tăiat calificativele Greciei, agenţiile de rating au penalizat şi Nicosia, motivând că există un risc puternic de contagiune, mai notează money.ro.

CITEŞTE ŞI: China anunţă: zona Euro s-ar putea prăbuşi ca urmare a crizei datoriilor


2 August 2011