Românii nu trebuie să aştepte prea repede măsurile de relansare şi creştere economică, ci mai degrabă să se acomodeze cu regimul de austeritate. Preşedintele Traian Băsescu anunţă cu certitudine că vom rămâne în perioadă de acută criză economică cel puţin un an de acum înainte.

25315-traian_basescu.jpgCriza din Europa este mai profundă decât aşteptările celor care vorbesc despre revenire economică. Este o perioadă dificilă care s-ar putea întinde încă ceva timp de acum înainte.

Suntem extrem de convinşi că această criză nu va dispărea în următoarele 12 luni, este o perioadă de dificultăţi pe termen mediu şi lung", a afirmat preşedintele Traian Băsescu.

Tocmai de aceea, consilierii economici ai preşedintelui sunt de părere că România nu trebuie să renunţe la măsurile de austeritate. Din contră, acestea sunt singurele care ar putea relansa economia şi susţine creşterea.

„Este cea mai mare greşeală care poate fi făcută în prezent. În termeni reali, trebuie să păstrăm stabilitatea macroeconomică, iar bazat pe aceasta să generăm creştere economică, şi nu viceversa.  Această poveste cu stoparea austerităţii, stoparea concentrării pe stabilitatea macroeconomică, creşterea economică, cu a pune banii în piaţă, poate fi cea mai mare greşeală, care va face Europa să explodeze în următorii ani. Trebuie să avem grijă de ambele, atât stabilitate, cât şi creştere. Cheia este stabilitatea macroeconomică. Iar noi am avut experienţa din 2007-2008 când am crescut neglijând stabilitatea macroeconomică", conchide preşedintele.

CITEȘTE ȘI: România, trasă înapoi de criza din Zona euro. Recuperarea economică se transformă în declin, avertizează FMI şi BM

18 June 2012