După stabilirea zonelor prioritare de intervenție, inventarierea clădirilor ale căror fațade necesită lucrări de refacere și notificarea proprietarilor, Primăria Municipiului București (PMB) a început lucrările de refacere a fațadelor pentru o serie de imobile din centrul Capitalei. Este vorba despre clădiri unde PMB are în proprietate sau în administrare o cotă parte din imobil și ale căror fațade sunt degradate în mod vizibil.

 

42486-reabilitare_pmb.jpg„Sute de proprietari au fost notificați iar acum avem o primă listă de 17 imobile incluse în planul de lucru al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. Pentru două dintre acestea, lucrările au fost demarate în această săptămână, urmând ca, în celelalte cazuri, să înceapă pe măsură ce se obțin avizele și acordurile necesare și să le finalizăm până la sfârșitul acestui an. Finanțarea este asigurată de la bugetul local, însă nu intră pe această listă imobilele încadrate în clasa I de risc seismic sau prevăzute pentru reabilitare termică, acestea fiind excluse de legislația în vigoare, întrucât necesită alt tip de intervenții”, a precizat Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.

 

Potrivit unui comunicat de presă emis de Primăria Capitalei, autoritățile locale au parcurs etapele prevăzute de Legea nr. 153/2011 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor – cu modificările și completările ulterioare. Astfel, PMB i-a contactat pe proprietarii clădirilor cu probleme și i-a notificat cu privire la obligațiile legale ce le revin. Conform actelor normative în vigoare, deținătorii acestor imobile trebuie să ia măsuri pentru refacerea fațadelor, în cazul în care starea acestora poate pune în pericol viața, sănătatea, integritatea fizică sau siguranța populației.

 

Proprietarii notificați au avut la dispoziție 60 de zile pentru a lua măsurile ce le revin. Iar dacă unii începuseră deja lucrările din proprie inițiativă, alții au optat să intre în programul municipal de refacere a fațadelor.

 

Primele 17 imobile ale căror fațade vor fi refăcute se află la următoarele adrese:

 

1. Strada Șelari nr. 13

2. Strada Covaci nr.10

3. Strada Covaci nr. 14

4. Strada Gabroveni nr. 6-8

5. Strada Bacani nr. 4

6. Strada Franceză nr. 16

7. Piața Gării Filaret nr.2

8. Bd. Regina Elisabeta nr.16

9. Calea Victoriei nr. 103-105

10. Calea Victoriei nr. 54

11. Bd. Regina Elisabeta nr. 30

12. Bd. Carol I nr. 70

13. Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 21

14. Splaiul Independenței nr.56

 15. Splaiul Independenței nr. 58A

16. Calea Victoriei nr. 134

17. Calea Moșilor nr. 27

22 August 2019