Sectorul construcţiilor a început mai slab anul 2013, comparativ cu cel anterior. Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale este în scădere faţă de începutul lui 2012, informează Institutul Naţional de Statistică (INS). Vestea bună este că specialiştii estimează o creştere moderată a volumului producţiei în construcţii, pentru următoarele trei luni.

29640-ins.jpgÎn prima lună a acestui an s-au eliberat 1.694 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 2,2% faţă de ianuarie 2012, arată raportul INS. Dintre acestea, 64% au fost pentru zona rurală.

Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale a scăzut, faţă de ianuarie 2012, în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-72 autorizaţii), Sud-Muntenia (-33 autorizaţii), Sud-Vest Oltenia (-8 autorizaţii), Sud-Est (-5 autorizaţii) şi Nord-Vest (-2 autorizaţii).

În acelaşi timp, au fost înregistrate creşteri, în următoarele regiuni de dezvoltare: Vest (+37 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (+28 autorizaţii) şi Centru (+17 autorizaţii).

„Potrivit estimărilor din luna februarie 2013, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, creştere moderată volumului producţiei (sold conjunctural +10%) şi relativă stabilitate a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +5%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +7%)”, subliniază specialiştii Institutului Naţional de Statistică. 

NU RATA: Hercesa: 2013 va fi un an greu pentru piaţa imobiliară, se vor căuta ofertele cu preţ cât mai mic

 

28 February 2013