Segmentul locuințelor premium s-a dezvoltat cu rapiditate, în ultimii ani. Expansiunea companiilor multinaționale a dus la o creștere simțitoare a ofertei, pe un segment în care un buget lunar de o mie de euro este departe de a fi spectaculos. Cu ce sunt mai atractive astfel de locuințe și cine plătește atâția bani pentru un apartament în București?

40767-chirii_lux.jpgOportunitățile de business din București aduc aici numeroase companii străine, de dimensiuni deloc neglijabile. Instalarea acestora în mediul local nu se resimte doar pe piața birourilor, ci și pe segmentul rezidențial, cu precădere pe cel de lux. Cândva rare și inaccesibile, apartamentele premium s-au întețit semnificativ. Iar spre deosebire de anii trecuți, când chiriașii erau predominant străini, în 2016, numărul românilor a urcat simțitor.

„Un rol important în creșterea cererii de proprietăți de închiriat în zona de nord, din partea românilor, l-a avut și finalizarea clădirilor de birouri din ultimii ani, care a dus la extinderea polului de business în zona de nord a Capitalei. Tot mai mulți români si-au mutat centrele de interes în zona de nord a Bucureștiului, fie că este vorba de locul de muncă, școlile sau grădinitele copiilor, centre de agrement sau accesul facil către aeroport. Alături de colegii lor expați, dar având bugete mai mici și susținute din veniturile proprii, românii aleg apartamente medii, cu 3 sau 4 camere, preferabil nemobilate, la un nivel de chirie situat în intervalul 800 și 1.400 euro. În plus, chiriașii români doresc să negocieze mai mult prețul chiriei, decât expații”,declară Irina Poștoacă, Manager Departament Închirieri, al Nordis.

Cele mai multe locuințe premium s-au închiriat la bugete de 1.000-1.800 euro/lună, în prima jumătate a acestui an. Majoritatea au fost apartamente de trei camere, urmate de cele cu 4 patru camere, situate în zonele Herăstrău- Șoseaua Nordului, Aviatorilor, Primăverii, Băneasa – Pipera, Dacia –Polonă. Preferate au fost ansamblurile cu facilități - zonă de fitness, piscină, grădina sau imobilele noi situate în apropierea parcurilor și a mijloacelor de transport în comun.

„Cei mai mulți români care au închiriat locuințe premium în zona de nord a Bucureștiului, în 2016, sunt antreprenori sau manageri în pozițiile middle și top management în cadrul companiilor multinaționale din zona de Nord și Centru, oameni din lumea sportului, persoane publice și persoane active în viața mondenă efervescentă din zonă. Apartamentul cu cel mai mare buget închiriat de o familie de români a fost un apartament cu 4 camere, situat în zona Kiseleff, la un nivel de 2.000 euro/lună”, spun reprezentanții agenției imobiliare Nordis.

În primele șase luni din 2016, nivelul chiriilor pe segmentul premium, zona de centru-nord, s-a menținut relativ constant, în ciuda unei creșteri a cererii:

  • Apartamentele cu două camere au un preț de închiriere între 550 și 1.000 euro/lună
  • Apartamentele cu trei camere au prețuri lunare între 900 și 2.500 euro
  • Apartamentele cu patru camere se închiriază cu prețuri între 1.100 și 3.900 euro/lună
  • Locuințele tip penthouse au prețuri de închiriere între 2.500 și 7.000 euro/lună

„În perioada următoare, ne așteptăm ca numărul cererilor venite din partea expaților să crească din nou și implicit ponderea în totalul închirierilor, datorită procesului ciclic de reînnoire a contractelor expaților din multinaționale și ambasade, ce are loc de regulă la începutul fiecărei toamne”, conchid reprezentanții Nordis.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

 

18 August 2016