Chiriile spatiilor de office din tara au scazut anul trecut cu pana la 9%. Cele mai mari comprimari s-au inregistrat la Brasov, Constanta si periferia Capitalei.

16230-cladire-78.jpgSectorul ocupantilor spatiilor de birouri, la nivel global, isi revine din recesiunea anului 2009 spre o crestere a chiriei in 2010, cererea de spatii revigorandu-se pe fondul impulsio­narii activitatii companiilor, potrivit ultimelor date ale companiei Cushman&Wakefield (Cushman). Aceasta revenire are loc cu pre­pon­derenta in regiunea Asia Pacific unde chiriile au crescut cu 8% in 2010 fata de 2009. Hong-Kong, in prezent cea mai scumpa piata din lume, dar si Beijingul au avut cresteri ale chiriilor cu 51%, respectiv cu 48%.

Pe piata de profil din Romania exista cate­va semnale pozitive pentru 2011, an in care se asteapta o crestere economica, aprecia­za ana­listii Cushman. Un alt factor este datorat fap­tului ca multe companii au amanat analiza ne­cesarului de spatii de birouri pana in anul acesta. Cu toate acestea, in ceea ce priveste ce­rerea, aceasta nu este inca foarte mare si va dura pana cand volumul solicitat va depasi oferta de spatii. In privinta investitiilor, con­ditiile de piata se asteapta sa ramana dificile, fara modificari majore. Anul trecut, nivelul chiriilor a scazut cu 5,1% in centrul Capitalei si cu 8,3% in zonele periferice. Scaderi mai pro­nun­tate s-au consemnat pe pietele din Brasov si Constanta (-9,1%), dar mai temperate la Timi­soara (-4,2%), potrivit datelor Cushman.

Scumpiri in alte tari

In lume insa cele mai mature piete (Lon­dra, New York), dar si marile piete emergente, au avut creseri de chirii. In Europa, Londra a trait cea mai importanta revenire atat in dis­trictul financiar City, cat si in West End. „Lon­dra se detaseaza fata de Europa cu o crestere impor­tanta a chiriilor de aproximativ 25% pen­tru ulti­mile 12 luni. Este in continuare cel mai popular oras din punctul de vedere al atrac­tivitatii pen­tru localizarea unui business", spune James Young, director Cushman, regiu­nea City, Lon­dra. In Europa, Londra (West End) ramane in continuare cea mai scumpa destinatie pe piata spatiilor de birouri. Pe locul 2 in Europa (7 la nivel global) se afla Moscova (CBD). In cele doua Americi a avut loc o cres­tere exceptionala a chiriilor, cu aproximativ 50% la Rio de Janeiro si de 10% la New York. Aceste doua orase sunt cele mai scumpe din Americi, fiind clasate pe locul 4 respectiv 5 la nivel global. Singura piata din top 5 care a inregistrat o scadere a chiriilor a fost Tokyo. Aici, pretul chiriilor s-a diminuat in 12 luni cu 11%.


Sursa

31 January 2011