Proprietarii de vile reuşesc să scoată din chirie, în vremuri de criză, chiar mai mult decât în vremurile bune. Acest lucru este justificat de faptul că, pentru a reduce costurile, multe companii au ales să se relocheze - din clădirile de birouri, în case suficient de mari, încât să aibă loc tot personalul.

21167-cladire_de_birouri.jpgÎn timp ce gradul de neocupare la clădirile de birouri a crescut constant în ultimii ani, vilele au început să aibă o căutare din ce în ce mai mare. Cu cât mai central sunt poziţionate acestea, cu atât mai mulţi clienţi sunt interesaţi de ele. Dacă pe segmentul clădirilor de birouri rata de neocupare a crescut de la 2-3% înainte de criză până la 18-20% în prezent, pe piaţa birourilor s-a redus rata de neocupare: de la 26-29% în zonele centrale înainte de criză, la 15-18% în al doilea trimestru al acestui an. De asemenea, în zonele semicentrale aceasta s-a redus de la 32-35% înainte de criză, la 22-26% în al doilea trimestru din 2011.

„Înainte de criză, firmele puneau accentul pe imagine şi reprezentativitatea spatiului, preferând clădirile de birouri poziţionate central, cu spaţii deschise. În ultimii doi ani, sub presiunea necesităţii de reducere a costurilor, criteriul prioritar a devenit nivelul redus al chiriei şi flexibilitatea termenilor contractuali. Aceşti factori au condus la o migrare a companiilor medii către vile, înregistrându-se o scădere a stocului de birouri în vile la fiecare dintre cele trei categorii de bugete. Pentru companiile care au intre 10 si 60 de angajati, vilele au reprezentat o bula de oxigen mai mult decat necesara in astfel de vremuri.", se arată într-un comunicat ESOP Consulting.

Avansul chiriilor în vile este temporar. Interesul clienţilor se va micşora, odată cu ieşirea din criză.

Există companii care vizează în continuare spaţiile în clădiri de birouri, în special companiile cu nevoi de peste 600-800 mp. Companiile medii însă, caută suprafeţe cuprinse între 200-600 mp.

  • Acestea se îndreaptă către vile, cu proprietarii cărora negociază perioade contractuale cât mai flexibile - unu, doi sau trei ani, însă cu posibilitatea de renunţare unilaterala după primele 12 luni în cazul unor evoluţii negative a cifrei lor de afaceri.
  • De asemenea doresc cheltuieli reduse de întreţinere, iar vilele au unul din cele mai eficiente niveluri, variind între 1,4 si 1,8 Eu/mp (faţă de clădirile de birouri, unde cheltuielile de întreţinere sunt cuprinse între 2,2 - 3,5 Eu/mp)
  • Companiile doresc şi un buget cât mai redus alocat chiriei şi locuri de parcare pe care să le găsească uşor pe stradă, lângă sediu, fără sa fie nevoiţi să plătească închirierea acestora.

Compania previzionează însă că acest comportament este temporar, iar după ierşirea României din criză, companiile se vor întoarce către clădirile de birouri. Deci, proprietarii vilelor ar trebui să capitalizeze pe acest trend şi să nu îşi facă planuri pe termen lung, luând în calcul caracteristicile acestor ani. Studiul a fost făcut pe portofoliul de vile gestionat de ESOP, care cuprinde un număr total de 1.433 de vile, totalizând o suprafaţă de 487.000 mp.

CITEȘTE ȘI: Segmentul închirierilor de spaţii de birouri revine în forţă anul acesta


26 September 2011