Marile companii internaționale își muta activitatea în România, datorită unor numeroase avantaje. Capitala rămâne în topul preferințelor, însă numărul tranzacțiilor de pe piața office a urcat simțitor și în celelalte mari orașe, de-a lungul anului 2015: potrivit companiei de consultanță imobiliară ESOP, volumul tranzacțiilor de închiriere de spații de birouri din afara Bucureștiului a crescut cu 32% față de 2014.

39533-spatii_birouri.jpgPiața spațiilor de birouri a fost vedeta sectorului imobiliar, în 2015 – toate marile orașe ale României s-au bucurat de activitate intensă, pe acest segment. Îmbucurător este faptul că ritmul alert nu a fost înregistrat numai în Capitală, preferata companiilor din afara țării. Potrivit analizelor ESOP, volumul tranzacțiilor de închiriere de birouri în afara Bucureștiului a crescut cu 32% în ultimul an, ajungând la o suprafață totală de 49.661 mp. Vedete au fost orașele Iași și Timișoara.

„Există un tandem fericit care face posibilă dezvoltarea pieței de birouri din marile orașe ale României – cererea de forță de muncă a companiilor IT&C și de outsourcing și creșterea ofertei de calitate a spațiilor de birouri, în clădiri noi, la standarde internaționale. România se află pe locul doi în topul Tehnologia CE Fast 50 top Deloitte, după Polonia și acest lucru se materializează într-un interes din ce în mai mare al investitorilor pentru piața de muncă din România și implicit pentru acomodarea ei, nu doar în Capitală, ci în toate marile centre universitare. ESOP a urmărit îndeaproape acest trend și răspunde cererii de spații din țară, având ca rezultate două mari tranzacții de birouri în 2015 – închirierea unei suprafețe de 4.000 mp, în complexul City Business Center din Timișoara și a unei suprafețe de 1.000 mp, în Palas din Iași”, afirmă Alexandru Petrescu Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

Top suprafețe spații de birouri închiriate în țară, în 2015, conform ESOP:

  • Iași – 17.682 mp
  • Timișoara – 13.043 mp
  • Cluj Napoca – 5.350 mp
  • Brașov – 3.800 mp
  • Oradea – 1.886 mp
  • Bacău – 1.400 mp

Clădirile de birouri în care s-au tranzacționat spații mari în 2015 în țară au fost Palas și Unites Business Center 3 din Iași, City Business Center și UBC Open Ville din Timișoara, Cluj Business Center și The Office din Cluj-Napoca. Printre cele mai cunoscute nume care au închiriat birouri în afara Capitalei, de-a lungul lui 2015, se numără Xerox (în Iași), Accenture Services (Iași și Timișoara), Hella (în Timișoara), Amazon (în Iași), Bitdefender (Iași), Unicredit (Iași), Ness (Timișoara), CEGEKA (Iași), Centric IT Solutions (Iași), OSF sau WeLocalize (Cluj Napoca).

„În 2016, trendul se va păstra, interesul pentru forța de muncă din afara Capitalei va fi la fel de mare, iar acest val de firme multinaționale și de companiile românești mari care vor alege orașele secundare va duce la întărirea încrederii investitorilor imobiliari in piața de birouri din aceste localități. Ca urmare, estimăm că în acest an calitatea clădirilor noi din Timișoara, Cluj Napoca, Iași și stabilitatea acestui business local va atrage și mai mulți investitori imobiliari internaționali, gen NEPI (care are deja acum investiții la Timișoara și Cluj, iar pe termen lung le vor urma exemplu și locurile următoare din topul orașelor cu tranzacții de birouri - piețele secundare precum Craiova sau Brașov”, conchide reprezentantul ESOP Consulting l CORFAC International. 

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

9 February 2016