Afacerile trebuie să meargă mai departe, indiferent de vremurile pe care le traversăm din punct de vedere economic. Acesta parte să fie motto-ul marilor companii, care se extind în continuare cu tot ce înseamnă depozite sau spaţii de logistică. Aşa se face că piaţa închirierilor industriale a avut o creştere de 53% faţă de anul trecut, conform celui mai recent raport CBRE România.

Sursa: koram.roVolumul închirierilor industriale în primul semestru al acestui an a atins 89.000 mp, ceea ce reprezintă o creştere de 53% faţă de anul trecut. Evident, toată această activitate s-a resimţit imediat în nivelul chiriilor, care au crescut uşor până la 4.10 /mp/luna. Cei mai mulţi clienţi au căutat spaţii de clasa A (63% dintre ei) situate în marile oraşe. De asemenea, dintre cele 24 tranzacţii care s-au încheiat, reiese că suprafaţa medie achiziţionată a fost de 3.700 mp.

În ordinea căutării, Bucureştiul a fost cel mai tranzacţionat oraş. Aici s-au încheiat 61% dintre toate tranzacţiile.

  • Urmează Ploieşti, cu 23% din volum
  • Piteşti, cu 9%
  • Şi Deva, cu 4%

Zona de Vest a rămas în continuare tentantă mai ales pentru furnizorii din sectorul auto.
Oraşe precum Timişoara, Arad şi Oradea, sunt în continuare foarte bine cotate şi chiar mai valoroase decât Capitala, datorită accesului facil către Ungaria.

Radiografia pieţei industriale în 2011

Incluzând noile finalizări, stocul de spaţii de depozitare moderne din România (clasa A şi B) ajunge la 1,359,000 mp, din care aproximativ 68% sunt localizaţi în zona Bucureşti - 924,700 mp. Aproape 78% din aceste spaţii au specificaţii de clasa A. Există un număr substanţial de platforme industriale învechite care rămân atractive pentru potenţialii chiriaşi datorită situării strategice. Rata de neocupare este de aproximativ 12% în zona Bucureşti şi 15% în ţară.


25 August 2011