Sectorul rezidenţial din Cehia a fost puternic afectat de criza financiară. Numărul tranzacţiilor a scăzut puternic chiar şi în Praga, deşi capitala este un punct de atracţie pentru investitorii internaţionali. Chiar şi după patru ani de scăderi continue ale preţului, piaţa imobiliară înregistrează o activitate scăzută.

24919-prague_central_square_czech_republic.jpgSegmentul rezidenţial ceh nu înregistrează îmbunătăţiri, nici după patru ani de continuă scădere. Preţul cerut de proprietari a coborât în 2011 cu încă 7,5%, conform datelor Băncii Naţionale a Cehiei. În ultimele trei luni ale anului, preţul mediu a scăzut cu 2% la nivel naţional, iar cele mai optimiste analize prevăd o scădere de alte cinci procente în decursul acestui an. La nivelul întregului an 2011, numărul tranzacţiilor a fost cu 20% mai mic decât în 2008.

Preţul mediu al unui apartament este de 69.500 euro, conform realitymorava.ck, principalul portal imobiliar din Cehia. Cele mai scumpe locuinţe se găsesc în zona Praga 2, unde preţul mediu este de 200.000 euro, urmat de Praga 1, unde preţul mediu este de 177.000 euro.

Mărirea TVA-ului afectează cererea de pe piaţa locuinţelor

Economia Cehiei este, momentan, în recesiune. Pentru a micşora deficitul bugetar, autorităţile au mărit TVA-ul de la 10% la 14%, în ianuarie. Aceasta a fost a doua creştere din ultimii doi ani – în 2010, TVA-ul standard a urcat la 20%, iar TVA-ul scăzut a ajuns la 10%. Planurile oficiale prevăd o unificare a taxelor la nivelul de 17,5%, până în 2013.

În Cehia, TVA-ul scăzut se aplică la anumite produse, precum mâncare, medicamente, cărţi, unităţi locative nou construite şi cheltuieli de întreţinere (apă şi căldură). Deşi taxa se aplică numai în cazul locuinţelor noi, analiştii susţin că o creştere a TVA-ului va afecta întreaga piaţă rezidenţială, nu numai pe cea a construcţiilor recente.

CITEȘTE ȘI Praga a cunoscut prima criză imobiliară între 2003-2005

 

24 May 2012