Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Indicii care scumpesc ratele, măsluiţi la nivel înalt. Care sunt consecinţele?

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 3899

Indicii Euribor şi Libor au devenit un concept cunoscut pentru fiecare posesor de credit imobiliar sau ipotecar, sau chiar de nevoi persoale. În funcţie de aceşti indici, rata creşte sau scade. Contextul economic din ultimii ani a fost însă de aşa natură încât clienţii bancari au primit constant veşti de scumpire. Se pare însă că nu doar criza a favorizat acest aspect, ci şi posibila măsluire a Euribor şi Libor. Care este impactul acestui lucru asupra creditelor aici, în România, aflaţi într-un reportaj IMOPEDIA.ro.

Indicii care stabilesc ratele creditelor, măsluiţi la nivel înalt. Care sunt consecinţele?Grupul bancar Barclays a primit o amendă de aproape 60 milioane lire sterline pentru că ar fi manipulat indicii Euribor şi Libor.

Aceştia sunt luaţi ca reper peste tot în lume pentru a stabili nivelul dobânzilor, pornind de la titluri de stat şi obligaţiuni şi ajungând până la dobânzile practicate la depozite, credite imobiliare, de consum sau Capcana cardului de credit: care este limita dintre util şi periculos? Cardurile de credit sunt vedetele perioadei de criză. Ele permit titularilor să cumpere în rate, fără dobândă, cu condiţia să nu ... carduri de credit.

Manipularea celor doi indici se face, cel mai probabil, de mai mulţi ani

Aceste probleme de ajustare voită a indicilor nu sunt noi, ci doar recent descoperite. Potrivit anchetatorilor, acest lucru se întâmplă deja de câţiva ani. Acest lucru poate fi o explicaţie pentru ce s-a întâmplat anul trecut, când indicele EURIBOR la trei luni a ajuns la o valoare aproape dublă faţă de cea pe care o avea în urmă cu o jumătate de an. Explicaţia oficială a fost atunci teama de majorare a dobânzii-cheie.

„Anul trecut, cei puţini care s-au împrumutat în lei se bucurau de o reducere a ratei lunare de peste 4%, în timp ce ratele la creditele în euro au crescut considerabil. Potrivit calculelor pe care le-am făcut atunci, dacă acea rată se menţinea pentru o perioadă de 20 de ani de creditare, la un credit de 50.000 euro, reieşea o sumă suplimentară de 4.000 euro”, a spus pentru IMOPEDIA.ro Marian Tudor, broker bancar.

Iar în condiţii în care două treimi din Credite pentru datornici. Există bănci care nu sunt înscrise la Biroul de Credit? Biroul de Credit s-a transformat într-o sperietoare pentru mulţi dintre clienţii bancari. Aceştia se pot regăsi pe lista neagră pentru sume ... creditele contractate de români sunt în euro, această realitate este cu adevărat îngrijorătoare. Și mai grav, problemele nu se manifestă numai la nivelul persoanelor fizice, ci se aplică în mod direct economiei naţionale şi mondiale. De fapt, de aici porneşte şi îngrijorarea analiştilor din întreaga lume referitor la cazul Barclays.

„Cotaţiile Euribor şi Libor influenţează în mod direct tranzacţii de trilioane de dolari între bănci şi alte instituţii, din SUA, Anglia, România, din orice colţ al lumii. Integritatea acestor indici este esenţială pentru pieţele financiare internaţionale, pentru economia globală. Dincolo de modificarea ratelor, care până la urmă nu este una colosală, nu va conduce la falimente personale în lanţ, dincolo de acest lucru există adevăratele probleme generate de o asemenea manipulare”, continuă Marian Tudor.

O situaţie similară a fost şi în România iar două bănci au fost amendate

Deşi Barclays a acceptat deja cea mai mare amendă acordată vreodată de autoritatea de supraveghere financiară din Marea Britanie, există încă voci puternice care susţin că manipularea indicilor monetari este un concept imposibil.

„Întrucât sunt atât de multe bănci implicate în stabilirea ratei Euribor, manipularea acesteia ar fi imposibilă. Cred că CE nu are informaţii despre Cele mai ieftine credite de nevoi personale, în noile condiţii impuse de BNR Creditele de nevoi personale, preferatele anilor dinainte de criză, au devenit cele mai scumpe produse bancare, în acest moment. Noile ... cum se stabilesc aceste dobânzi. Suntem gata să-i ajutăm", a declarat Cedric Quemener, şeful Euribor-EBF, o organizaţie non-profit înfiinţată odată cu moneda euro şi cu sediul la Bruxelles.

Dobânda Euribor este stabilită de 44 de bănci, cu cea mai mare prezenţă pe pieţele monetare din zona euro. Și totuşi, anchete similare au loc şi în Statele Unite, Canada, Elveţia, Japonia şi UE. Chiar şi în Romania a existat un episod similar, în urmă cu câţiva ani. Atunci, Consiliul Concurenţei a efectutat o investigaţie cu privire la modul în care indicele Robor a fost stabilit în octombrie 2008, fiind amendate două bănci în urma anchetei, BRD şi Raiffeisen Bank.

În prezent, rata dobânzii se modifică periodic, în funcţie de evoluţiile de pe piaţa monetară. Intervalul de ajustare este de regulă de şase luni, dar sunt şi cazuri, când modificările se fac din trei în trei luni, la o luna sau chiar la un an.

CITEȘTE ȘI România se pregăteşte pentru finalul Prima Casă 4. Ce urmează? Finalul Prima Casă 4 este aproape, iar existenţa unei noi ediţii este pusă sub un semn de întrebare prea mare pentru ca o asemenea ipoteză să ... România se pregăteşte pentru finalul Prima Casă 4. Ce urmează?


Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Popesti-Leordeni , SU: 160 mp
Pipera , SC: 500 mp
Bucurestii Noi , SC: 99 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video