Boom-ul petrolier american îi transformă pe locuitorii cu spirit antreprenorial în adevăraţi moguli imobiliari. Cererea de locuinţe este uriaşă în micile orăşele în plină dezvoltare datorită industriei petrolului, astfel că preţul de închiriere al unei rulote ajunge la 2.000 dolari/lună, notează CNN.

25108-dollar-houses.jpgÎn sudul Kansasului, cei mai inventivi americani se îmbogăţesc peste noapte de pe urma aurului negru. În micile oraşe intrate brusc în atenţia colectivă datorită boom-ului petrolier, criza locuinţelor a fost cauzată de miile de muncitori veniţi din toate colţurile Statelor Unite ale Americii. Companiile petroliere şi dezvoltatorii care lucrează în domeniu nu au reuşit să construiască îndeajuns de multe locuinţe pentru toţi aceşti oameni. Drept urmare, chiriile au explodat, oferind oportunităţi de afaceri nesperate celor ce acţionează rapid.

Proprietarii primesc săptămânal circa zece noi cereri de închiriere

Bobbi Olivier, născută şi crescută la o fermă din Harper, Kansas, a întrevăzut rapid posibilitatea unui business de pe urma crizei locuinţelor de închiriat. Astfel că a trecut pe plan secundar activităţile de la fermă pentru a cumpăra rulote, pe care le-a aranjat cât mai confortabil, după care le-a închiriat angajaţilor din industria petrolului. Primele patru rulote au fost ocupate rapid de către angajaţi în industria petrolieră, iar Olivier declară că primeşte săptămânal circa zece noi cereri.   

„Cumpăr rulote uzate din Wichita, le aduc aici şi le recondiţionez. Le scot roţile, le demontez, le racordez la utilităţi, le mobilez cu toate cele necesare – covoare, mobilă, electrocasnice, iar la final arată ca un adevărat cămin. Scopul meu este să ofer locuinţe disponibile, cât mai repede şi cât mai eficient”, declară pentru CNN Bobbi Olivier.

Preţul de achiziţie se ridică la 25.000 dolari pentru o rulotă cu suprafaţa între 80 şi 180 metri pătraţi, care se închiriază ulterior pentru sume între 1.250 şi 2.100 dolari/lună. Chiria poate părea rezonabilă pentru oraşe precum New York, dar pentru Harper şi împrejurimile sale, este o mică avere. În aceste orăşele, până nu demult, preţul mediu de închiriere a unei locuinţe cu două dormitoare era de 400 dolari/lună.

Localnicii care nu sunt implicaţi în noile domenii nu pot face faţă ritmului rapid de dezvoltare

Dar numărul noilor veniţi creşte continuu, astfel că chirii de ordinul a 2.000 dolari/lună sunt din ce în ce mai des întâlnite, ceea ce îi face pe proprietari să devină din ce în ce mai creativi. Spre exemplu, fostul sediu al unei bănci a fost transformat în complex de apartamente în regim hotelier. Fiecare locuinţă deţine un dormitor, bucătărie şi baie, iar toate cele şase unităţi au fost închiriate unei companii petroliere care plăteşte între 1.750 şi 2.100 dolari/lună pentru fiecare, găzduind 14 angajaţi. 

Este transformată sau renovată orice clădire din oraşele căutate de companiile petroliere – sedii de bănci, foste centre medicale, chiar şi clădiri ce funcţionau ca spălătorii. Toate acestea sunt renovate şi recompartimentate pentru a crea unităţi locative şi spaţii de birouri pentru angajaţii din industria petrolieră. În schimb, nu în puţine situaţii, unii localnici au de pierdut de pe urma goanei după petrol. Unii nu mai pot face faţă ritmului rapid cu care cresc chiriile, cu care se schimbă totul în jurul lor, având de suferit de pe urma ideii că totul se rezumă numai la bani. 

CITEȘTE ȘI: Săptămână neagră, pentru cei mai bogaţi oameni ai planetei. Averile lor au fost decimate

 

5 June 2012