0-1354-1212002412.jpg   Vanzatorii de apartamente pot normaliza piata prin scaderea preturilor * Cumparatorii sunt sfatuiti sa mai astepte o vreme.

Piata imobiliara din Romania ar putea iesi din blocaj doar in conditiile in care proprietarii care incearca sa isi vanda locuintele vor incepe sa lase din pret si sa-si imbunatateasca ofertele. Concurenta in crestere intre dezvoltatorii de proiecte va duce la o scadere a preturilor, atat in cazul apartamentelor noi, cat si in cazul celor vechi. De asemenea, acest lucru va fi determinat si de scumpirea creditelor. Am contactat mai multi analisti imobiliari carora le-am solicitat acordarea unor sfaturi pentru cei care doresc sa cumpere sau sa vanda o locuinta. Acestia le recomanda potentialilor cumparatori sa mai astepte o perioada pentru ca piata sa intre in normalitate. De asemenea, ei sustin ca proprietarii pot sa isi vanda casele doar daca mai scad preturile.

Concurenta in crestere pe piata imobiliara va duce la cresterea calitatii ofertelor dezvoltatorilor, considera Vlad Vlasceanu, directorul targului imobiliar TIMON. In acelasi timp, potrivit lui Vlasceanu, locuintele vechi se vor ieftini. "Eu tot spun de un an de zile: cei care vor sa vanda apartamente vechi sa vanda acum, pana nu scad preturile. In octombrie, anul trecut, am spus ca in maxim trei ani piata apartamentelor vechi se va prabusi vertiginos. Lucru care s-a confirmat la inceputul anului, iar preturile vor mai scadea, avand in vedere cresterea exponentiala a ofertei de locuinte noi - care vor fi preferate de cumparatori. Locuintele ieftine vor veni din segmentul apartamentelor vechi, care vor fi, cu siguranta, cu 30-40% mai ieftine decat cele noi, raportat la metrul patrat", ne-a declarat Vlasceanu. Directorul TIMON sustine ca pretul locuintelor noi va mai creste, in special in cazul celor amplasate in interiorul orasului, in apropierea mijloacelor de transport in comun, a centrelor comerciale sau unitatilor de invatamant.

Daca pana acum pretul crestea cu 30 - 50% de la lansarea unui proiect si pana la finalizare, in viitor cresterea va fi mai mica. Singura "concesie" pe care o vor face dezvoltatorii pentru a-si vinde proiectele va fi cate o oferta gen discount de 5 -10% sau includerea in acelasi pret a unor facilitati precum mobila de bucatarie, aer conditionat etc. "Deja au aparut oferte speciale cu avansuri mai mici decat in trecut, cu discounturi sau cu mai multe alte facilitati", a incheiat Vlasceanu.

Avem preturi mult prea mari Aceeasi opinie o are si directorul firmei de consultanta imobiliara Brixton Development, Laurentiu Tanase. "Va fi o perioada in care preturile vor incepe sa se alinieze. Oferta de apartamente desi in prezent mult insuficienta fata de nevoile actuale ale oamenilor va incepe sa creasca. Preturile din tara noastra sunt mult prea mari in comparatie cu cele din alte state europene acolo unde locuintele ofera conditii si confort mult mai bune. Parerea mea este ca cei care doresc sa isi cumpere o casa sau un apartament sa mai astepte pentru o perioada de timp. Vor scadea si preturile apartamentelor din blocurile vechi, dar si cele din blocurile noi", sustine Tanase. In ceea ce-i priveste pe cei care doresc sa vanda locuinte, el considera ca acestia vor fi nevoiti sa scada preturile.

 "Avand in vedere preturile exagerat de mari care se cer in blocurile de locuinte mai vechi si unde se ajunge ca un metru patrat sa coste aproape la fel cu cel dintr-un bloc nou, proprietarii care doresc sa vanda vor fi nevoiti sa scada preturile. In prezent, acestia incearca sa le vanda la preturile actuale, repet foarte mari, dar nu reusesc intrucat cererea nu mai este atat de mare. Oamenii nu mai pot sa dea pentru un apartament de trei camere din zona Baicului, spre exemplu, peste 100.000 de euro. Una dintre cauzele care au condus la aceasta situatie este inasprirea conditiilor de creditare, dar si a conditiilor suplimentare impuse de banca pentru acordarea unui astfel de imprumut", a adaugat Laurentiu Tanase.La randul sau, Nicolae Musat, director firma imobiliare Nick Intermed spune ca piata a inceput sa se deblocheze si ca una din cauze poate fi scaderea preturilor. "Preturile s-au mai dus in jos. Spre stupoarea mea au ramas sus Berceni si Pantelimon, care pe vremea mea erau cele mai ieftine. Unele apartamente s-au dus jos si cu 20% - e vorba de blocuri construite pana in anii '70. In opinia mea si apartamentele noi ar trebui sa scada. E inflatie de asa ceva si sunt prea scumpe pentru buzunarul romanului. Daca vor sta cu ele marii dezvoltatori vor trebui sa le lase in jos, asta pentru ca ei trebuie sa vanda ca sa acopere creditele pe care le-au facut la banci", ne-a declarat Musat.

 

Scumpirea creditelor ieftineste casele In schimb, analistul imobiliar Ion Zilisteanu spune ca este un moment de expectativa pe piata imobiliara si ca nu este de acord cu ideea ca preturile pentru blocurile vechi au scazut cu 15-20%. "Eu nu impartasesc opinia ca preturile pentru blocurile vechi au scazut cu 15- 20%. Cred ca scumpirea creditelor, dictata de BNR din cauza ratarii tintei de inflatie, a dat o stare de nesiguranta pe piata. Persoanele interesate sa cumpere o locuinta noua se trezesc ca, in loc sa obtina 200.000 de euro de la banca, li se aproba spre exemplu doar suma de 160.000 de euro, din cauza cresterii dobanzii". Zilisteanu este de parere ca cei care au nevoie urgent de o casa se vor orienta catre un apartament vechi, pe care si-l permit: "presiunea pe vechi o sa se mentina o vreme, ceea ce inseamna ca nu se vor ieftini asa de repede".

Prima scadere din ultimii trei ani Reprezentantii companiei Colliers au declarat ieri ca pretul apartamentelor a scazut doar in februarie, revenind ulterior la un nivel care se va mentine in continuare.Acestia estimeaza ca, in acest an, preturile apartamentelor noi vor fi intre 1150 si 2200 de euro metrul patrat, plus TVA, si vor stagna, in timp ce locuintele in blocurile vechi s-ar putea ieftini cu procente cuprinse intre 5 si 15%. Directorul general al agentiei imobiliare, Bogdan Georgescu, a afirmat ca pretul apartamentelor din Bucuresti a scazut pentru prima data, in februarie, dupa ce s-a triplat in ultimii trei ani. Oficialii companiei mai sustin ca ieftinirea din februarie a fost urmata de o revenire. In conditiile in care locuitorii Capitalei sunt nevoiti sa plateasca sapte salarii medii brute pentru a cumpara un metru patrat construit, foarte putini cumparatori se mai aventureaza sa cumpere o locuinta. Scumpirea creditelor este un alt factor care a dus la reducerea dramatica a ceea ce specialistii numesc "cerere solvabila", adica cei care isi permit sa cumpere.

Executari silite In momentul de fata, romanii nu au destui bani ca sa cumpere apartamentele de pe piata, iar o parte dintre cei care au apelat la credite bancare nu isi mai permit sa plateasca ratele.Potrivit Reuters, din ce in ce mai multe persoane sunt puse in situatia de a ramane fara casa, iar bancile au devenit mai atente la modul in care dau credite. Clientii-banci ai celor mai importante companii de recuperare debite au organizat de la inceputul anului cateva mii de licitatii pentru vanzarea ipotecilor constituite de rau-platnici. Pretul de vanzare al acestor proprietati este, de multe ori, mai mic decat media pietei. Numarul licitatiilor este in crestere in comparatie cu anul trecut, desi bancile raporteaza un nivel scazut al creditelor neperformante: 0,8%. Pe de alta parte, acestea sunt in plina campanie de racolare de clienti, asa ca este posibil ca rau - platnicii sa fie executati masiv abia peste cativa ani. Pentru 2008, companiile specializate se asteapta chiar la un numar total de executari care sa depaseasca 7000 de cazuri.

Tavalugul merge accelerat Chiar daca reprezentantii companiei Cushman & Wakefield sunt rezervati in a da sentinte cu privire la apropierea unui crash imobiliar in Romania, analistii economici care intretin bloguri anonime isi permit opinii mai transante.Referindu-se la un raport publicat recent de catre Century 21, in care se arata ca preturile apartamentelor vor mai scadea pana la sfarsitul anului cu 10%, analistul care intretine blogul trenduri.blogspot.com., afirma ca "aceasta estimare mi se pare destul de rezervata intrucat, odata pornit, tavalugul scaderilor va merge accelerat. Nu trebuie sa uitam ca multe din achizitiile imobiliare din Romania s-au facut pur speculativ, iar o asemenea stire va creste gradul de nervozitate al pietei. Cert este ca la o scadere mai mare de 20%, bancile ar putea inregistra probleme extrem de mari".

 

Sursa

29 May 2008