Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Iniţiativă: creditele ipotecare în monedă străină, convertite în lei, la cursul de la data contractării

Publicat: | Autor: Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 3110

Românii care au luat un credit ipotecar în alte monede decât cea naţională ar putea solicita convertirea acestuia în lei, luându-se în calcul cursul valutar de la data contractării creditului – este propunerea deputatului UDMR, Cseke Attila, concepută în speranţa că astfel se va micşora simţitor numărul creditelor neperformante.

DSCN5232Numărul românilor care nu îşi mai pot achita ratele la bancă a crescut îngrijorător în ultimii ani, în contextul în care mulţi clienţi au contractat credite în euro Românii cu credite în franci au motiv de bucurie: moneda elveţiană a ajuns la minimul ultimilor doi ani Românii care au contractat credite în franci elveţieni plătesc rate mai mici. Cursul de schimb al francului elveţian a ajuns, ... sau în franci elveţieni. UDMR propune o soluţie care i-ar ajuta pe clienţii ajunşi la ananghie – deputatul Cseke Attila a prezentat o iniţiativă legislativă cu ajutorul căreia clienţii cu credite ipotecare în monede străine vor putea trece la moneda naţională, conform cursului valutar de la data contractării creditului.

„Peste 21% din totalul creditelor luate de români sunt neperformante, adică au depăşit scadenţa cu cel puţin 90 zile, în timp ce la sfârşitul anului 2009, proporţia era de trei ori mai mică. UDMR a depus o iniţiativă legislativă care ar putea ajuta pe cei care au contractat credite ipotecare în monede străine şi care acum nu-şi mai pot plăti ratele, întrucât leul s-a devalorizat. Propunem împărţirea riscului între bănci şi consumatori”, a declarat deputatul Cseke Attila, citat de Mediafax.

Printr-o astfel de lege, ar scădea simţitor riscul executării silite a locuinţelor ipotecate, schimbarea fiind necesară atât pentru debitori, cât şi pentru instituţiile finanţatoare, care îşi vor putea recupera astfel banii, consideră deputatul de Bihor. Acesta a oferit presei şi un exemplu – un client care a contractat un credit ipotecar în franci elveţieni în ianuarie 2007 l-ar putea converti în lei la cursul de atunci, respectiv 2,07 lei (în loc de 3,69 lei, cât este francul elveţian în prezent).

Iniţiativa legislativă vine în completarea rezoluţiei 541 a Parlamentului European privind contractele de credit ipotecare, aflată în dezbatere în forul legislativ al Uniunii Europene, ce conţine o serie de prevederi pentru a proteja debitorii. Dacă aceasta ar fi aprobată, ar intra în vigoare în primăvara anului 2016, iar Pot băncile să modifice contractele de credit? Află care sunt drepturile clienţilor Modificarea contractului de credit nu se poate face fără acordul dumneavoastră. Dacă banca vă cere să semnaţi un act adiţional la contractul credit ... regulile se vor aplica doar contractelor semnate după acea dată. Drept urmare, UDMR speră să găsească sprijin, astfel încât să fie modificată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, pentru a beneficia de aceste schimbări şi cei care au deja un credit ipotecar.

„Iniţiativa este salutară şi ar putea avea efecte extrem de benefice asupra consumatorilor de credite şi asupra nivelului de credite neperformate al sistemului bancar. Însă având în vedere experienţa anterioară şi opoziţia fermă a băncilor la orice iniţiativă care a vizat adoptarea unor reglementări favorabile consumatorilor de servicii financiare, cum ar fi şi aceasta, precum şi bunăvoinţa arătată de guvernanţi în ceea ce priveşte băncile, ar fi o surpriză extrem de plăcută dacă această iniţiativă ar fi adoptată”, declară pentru IMOPEDIA.ro Alin Iacob, preşedinte al Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare.

„Nu comentez toate iniţiativele pe care le au toţi deputaţii. Dacă o astfel de propunere va fi adoptată, Asociaţia Română a Băncilor o va primi, o va analiza, vom formula o opinie oficială şi o vom transmite prin intermediul meu sau al preşedintelui executiv”, concluzionează pentru IMOPEDIA.ro Radu Gheţea, preşedinte ARB.

 

ȘTII Cum mai poţi economisi, cu un credit ipotecar? Rambursarea parţială: 150 lei/lună te ajută să salvezi 14.000 euro Cum poţi economisi zeci de mii de euro, chiar dacă ţi-ai cumpărat o locuinţă cu un credit ipotecar? Prin achitarea constantă a unor sume de bani ... Cum mai poţi economisi, cu un credit ipotecar? Rambursarea parţială: 150 lei/lună te ajută să salvezi 14.000 euro

 
 
Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video