Într-o perioadă în care numărul datornicilor bancari a devenit alarmant de mare, mai multe organizații bancare și non-bancare se străduiesc să găsească soluții cât mai simple, pentru rezolvarea celor mai complicate probleme. Una dintre soluțiile identificate este aceea prin care datornicul își transferă de bună-voie locuința în proprietatea băncii, pentru ca aceasta să îi stingă datoria. Se evită astfel complexitatea unui proces de executare silită, iar clientul poate obține un nou împrumut, în condițiile din prezent.
Transferul locuinței în proprietatea băncii pentru stingerea datoriei este, momentan, doar un proiect de lege adresat exclusiv persoanelor fizice. Intențiile inițiatorilor sunt acelea de a genera un schimb echitabil și pentru bancă, și pentru client.
„În cazul imobilelor pentru care creditul a fost contractat înainte de criză, valoarea garanției nu mai poate acoperi creditul. Așadar, banca este obligată să lichideze și alte bunuri ale debitorului. Acest lucru poate fi interpretat drept abuziv, dat fiind faptul că, la evaluarea creditului, banca a acceptat exclusiv garanția depusă și ulterior devenită insuficientă. Așadar, în condițiile în care legea ar fi aprobată, s-ar ajunge la o situație echitabilă, în care riscul este împărțit”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Daniel Amzăr, broker bancar.
Un client care acceptă să stingă datoria prin renunțarea la locuință, nu se mai confruntă cu restricțiile financiare implicate de executare silită
În plus, clientul nu mai trece prin procesul de executare silită sau prin procedurile de faliment personal. Astfel, se reduce numărul restricțiilor financiare impuse de instanță, pe termen mediu sau lung, iar după ce imobilul este oferit băncii, se poate accesa un nou împrumut, în condiții mai avantajoase.
„Proprietarul poate chiar să își răscumpere locuința, accesând un credit actual, în condiții mai precaute, fără să aibă restricții care să se întindă pe ani se zile, așa cum se întâmplă în cazul executării siliate sau a unui plan de insolvență personală”, continuă brokerul bancar.
De cealaltă parte, băncile au și ele mult de câștigat, de pe urma unei asemenea situații. În momentul în care proprietarul renunță de bunăvoie la ea, locuința se introduce rapid pe piața liberă, iar instituția financiară poate să își recupereze banii mai rapid.
„Cea mai mare problemă a băncilor este că, pentru a executa silit o proprietate, sau pentru a vinde o proprietate executată silit, trebuie să cheltuiască sume importante de bani. În cazul în care totul s-ar desfășura prin bună înțelegere cu proprietartul, atunci probabil că un credit care se vinde cu o pierdere de 90%, s-ar putea vinde cu o pierdere mai mică, de 40-50%”, explică inițiatorii proiectului.
CITEȘTE ȘI:
-
Modificări Prima Casă: fără executări silite, în cadrul programului guvernamental
Programul Prima Casă este recunoscut pentru rata mică de credite toxice. Cu alte cuvinte, numărul celor care ajung în situația de a nu-și mai ...
Modificări Prima Casă: fără executări silite, în cadrul Programului Guvernamental
-
Cazuri extreme, în executarea silită: când este necesară intervenţia forţelor armate?
Executarea silită nu ar trebui să aibă o componentă violentă, din contră, ar trebui să fie un proces amiabil. În unele cazuri însă, acest ...
Cazuri extreme, în executarea silită: când este nevoie de intervenția trupelor armate?
-
Legea favorizează datornicii de rea-credinţă, se plâng recuperatorii de datorii
Executarea silită este una dintre cele mai mari temeri ale clienţilor bancari. Nimeni nu vrea să ajungă în această situaţie, dar după trei luni ...
Legea favorizează datornicii de rea-credință, se plâng executorii



















