Piaţa imobiliară românească este în continuare în scădere, reiese şi din studiile INS. În primele trei trimestre ale anului 2011, apartamentele s-au vândut cu 15% mai ieftin decât în anul anterior. Studiul Institutului Naţional de Statistică contrazice astfel orice idee potrivit căreia piaţa imobiliară s-a stabilizat sau măcar s-a apropiat de un nivel optim. Potrivit acestor cifre, stabilitatea este artificială, generată de preţurile mari cerute de proprietari, pe când valoarea reală la care se fac tranzacţiile este departe de această ipoteză.

23462-ins.jpgJucătorii din piaţa imobiliară au vehiculat, întreg anul trecut, scăderi ale preţurilor de maximum 5%. Tocmai de aceea, studiul INS surprinde piaţa cu o altă realitate: ieftinirile au fost considerabile şi anul trecut. În Bucureşti, s-a simţit cea mai puternică scădere, dublu faţă de media naţională.

  • În Bucureşti, în trimestrul 3, preţul de vânzare al apartamentelor a scăzut cu peste 20%
  • În provincie, scăderea este de 10,6%

Piaţa de real-estate din zona Capitalei şi-a încetinit semnificativ scăderea în 2011, faţă de ultimii doi ani. Potrivit unei analize IMOPEDIA.ro, preţul apartamentelor în 2011 a scăzut cu 3%-5% faţă de anul precedent, un procent mult mai mic decât cel din 2009- 2010, când preţurile s-au diminuat cu până la 16%.

„Diferenţa dintre datele INS şi informațiile jucătorilor direct implicaţi în piaţă vine din faptul că Institutul lucrează cu preţul la care s-a încheiat tranzacţia, pe când ceilalţi - cu preţurile cerute. Desigur, există posibilitatea ca preţurile luate în calcul de INS, adică cele notariale, să nu fi fost declarate la valoarea reală, astfel încât să se diminueze impozitul şi onorariile aferente. Asemenea mişcări pot explica măcar parţial studiul INS. Între timp, proprietarii continuă să îşi prezinte ofertele la preţuri similare celor din 2010” a declarat Răzvan Muntean, director general IMOPEDIA.

Tranzacţiile în 2011 au început bine, dar au sfârşit rău

Prima parte a anului 2011 a fost interpretată ca o gură de aer pentru jucătorii din piaţă. Aceştia au început, din nou, să aibă un număr considerabil de tranzacţii, atipic pentru perioada traversată.

„Până în luna iunie, piaţa imobiliară a fost chiar mai activă decât au prevăzut optimiştii din domeniu. Au existat cereri punctuale de la investitori mari şi mici, real interesaţi de oportunităţi pe timp de criză. Cumpărătorii hotărâţi şi-au făcut curaj şi au investit. Este adevărat, nu sume mari. Au fost tranzacţii mici, dar suficient de multe ca să poată fi vizibile pe un trend descrescător al valorii imobilelor”, arată Dragoş Dragoteanu, preşedinte Euroest.

De altfel, studiul INS arată cea mai mică scădere de preţ exact în acest interval. Media de ieftinire în Bucureşti a fost de 14%, atât în trimestrul 1, cât şi în trimestrul doi. Însă lucrurile au degenerat în ultima parte a anului.

„Odată intraţi în vacanţă, undeva de prin luna iulie 2011, cei interesaţi de achiziţii în real estate nu au mai revenit pe piaţă. Turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale şi instabilitatea Zonei euro au afectat direct percepţia asupra oportunităţilor imobiliare. Numărul tranzacţiilor s-a contractat în al doilea semestru al anului 2011. Anunţul din toamnă al BNR privind înăsprirea condiţiilor de creditare, începând cu anul 2012, a fost singurul argument care i-a determinat pe mulţi nehotărâţi să ia o decizie mai repede”, continuă Dragoteanu.

Scumpirile viitoare, un permanent subiect de discuţie

Şi totuşi, chiar şi în acest context, oficialii din piaţa construcţiilor au anunţat că scumpirile sunt iminente. Nu acum, nu cu mult, dar ele vor urma.

„Inflaţia a apărut de-a lungul istoriei în partea a doua a crizei. Este normal. Piaţa este slăbită, oferta este destul de mică pentru că scade producţia în condiţii de criză, iar în momentul în care piaţa creşte din nou, nu se mai întrunesc condiţiile de livrare. Deci e posibil să apară şi o creştere de preţuri. Cel puţin în sectorul construcţiilor, sigur se va întâmpla treaba asta.", a declarat Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii.

Momentan însă, lucrurile rămân neschimbate. Începutul anului 2012 nu a adus nimic nou. Nici nu avea cum. Problemele de la finalul lui 2011 încă se resimt şi se vor resimţi în continuare, poate chiar pe toată perioada primului semestru. Iar turbulenţele de pe scena financiară şi politică, atât în ţară cât şi pe plan mondial, nu încurajează cu nimic dezvoltarea pieţei. Oricum, nu poate fi vorba despre o apocalipsă imobiliară, la fel cum nu intră în discuţie o revigorare importantă a pieţei.

CITEŞTE ŞI: Numărul românilor care au făcut tranzacţii imobiliare a crescut în 2011

 

15 February 2012