Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în prima lună a lui 2014, atât comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cât şi faţă de luna decembrie 2013, anunţă Institutul Naţional de Statistică (INS). Singurul capitol la care s-au înregistrat creşteri faţă de începutul lui 2013 este cel al lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente.

33225-ins.jpgÎn luna ianuarie, s-au înregistrat mai puţine lucrări de construcţii decât la sfârşitul lui 2013, potrivit celui mai recent raport publicat de Institutul Naţional de Statistică (INS).

RECOMANDARE: Autorizaţia de construire – ultimul document necesar pentru a ridica o casă

Volumul lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna ianuarie 2014, comparativ cu luna decembrie 2013, a înregistrat o scădere cu 4,3%.

  • Pe elemente de structură, s-au înregistrat scăderi astfel: lucrările de reparaţii capitale cu 22,0%, lucrările de construcţii noi cu 11,2% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 2,7%
  • Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 16,1%. Clădirile nerezidenţiale şi clădirile rezidenţiale au înregistrat o creştere cu 11,9%, respectiv 4,4%

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ca serie brută, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 9,2%. Pe elemente de structură, la lucrările de reparaţii capitale şi  lucrările de construcţii noi au avut loc scăderi cu 23,6%, respectiv cu 12,6%. La lucrările de întreţinere şi reparaţii curente s-a înregistrat o creştere cu 11,4%.

Pe obiecte de construcţii, la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 17,4%, respectiv cu 2,8%. În acelaşi timp, la clădirile rezidenţiale s-a înregistrat o creştere cu 27,7%.

„Volumul lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna ianuarie 2014, comparativ cu luna ianuarie 2013 a scăzut cu 7,4%. Pe elemente de structură la lucrările de reparaţii capitale şi la lucrările de construcţii noi au avut loc scăderi cu 23,7%, respectiv cu 12,5%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 11,5%. Pe obiecte de construcţii, construcţiile inginereşti şi clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 15,7%, respectiv cu 2,8%. Volumul lucrărilor de construcţii la clădirile rezidenţiale a crescut cu 8,4%”, se precizează în analiza INS.

AFLĂ Cum alegem firma de construcţii, dincolo de criteriile financiare? 

 

12 March 2014