Mulţi jucători imobiliari vor mai apela la reorganizarea prin această procedură. Interesul firmelor imobiliare asupra legii insolvenţei a crescut. Specialiştii afirmă că, dacă reorganizarea nu a avut succes, este pentru că s-a apelat prea târziu la acest proces.

Supraevaluarea proprietăţilor, rulajul exagerat de bani prin multiplele tranzacţii şi accesul facil la finanţările bancare de anul trecut au dus la stoparea activităţii imobiliare în acest an.

De aceea, conform jucătorilor din sector, multe companii de real estate ajung în incapacitate de plată. Soluţia cea mai la îndemână în această situaţie este insolvenţa. „Problema României referitoare la insolvenţă este că firmele nu cunosc ce înseamnă de fapt acest procedeu", a declarat Andreea Anghelof, partener al Casei de Insolvenţă Transilvania.

Statistica la nivel naţional nu arată însă prea multe succese de reorganizare prin acest proces. Asta pentru că era prea târziu pentru firmele respective, ele fiind deja în faza de falimentare. „Un proces corect de insolvenţă se poate face numai dacă decizia de reorganizare este luată în timp util, atunci când mai poate fi salvată compania respectivă", mai spune Anghelof.

17 November 2009