Decizia Curţii Constituţionale a României de amânare a validării sau invalidării referendumului până pe 31 august şi deprecierea leului din ultimele trei luni au un impact puternic asupra întregii economii. Constructorii au mizat pe o revenire a pieţei în 2012 exact pe fondul anului electoral, însă lucrurile par să stea tocmai pe dos.

25854-constructii_09_9e58741a34.jpgScumpirile determinate de creşterea euro în raport cu moneda naţională ameninţă firmele de construcţii cu un nou an de falimente, după ce, în 2011, ponderea dosarelor de insolvenţă venite din zona imobiliarelor şi a construcţiilor a ajuns la 20-30%, adică un număr de 21.000 de firme.

„Contractele sunt în lei, nu în euro, şi crează costuri mult mai mari. Multe companii au pierderi şi vor intra în incapacitate de plată şi faliment la anul. Motorina, utilajele, materialele de construcţii care se importă, poate şi forţa de muncă cresc foarte mult. Ar fi nevoie ca în capitolul cu starea de forţă majoră prezent în orice contract să fie inclusă şi creşterea foarte mare a cursului. Oricum răul făcut nu se mai repară“, a declarat pentru Capital Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).

Acesta spune că influenţele pozitive, mult aşteptate, din zona de infrastructură s-au concentrat doar în câteva zone ale ţării în primele două trimestre şi nu se aşteaptă la un impact general pozitiv pentru piaţa construcţiilor venit din contractele mari cu statul nici în partea a doua a anului.

„E necesar să se clarifice situaţia, dar nu suficient. O decizie nu cred că va rezolva lucrurile, iar ce s-a făcut nu se mai poate repara, dar măcar să nu fie mai rău. Pe lângă problemele interne mai avem şi cursul euro-dolar şi influenţa de afara. Rămâne iarăşi de văzut ce se va întâmpla cu Grecia în toamnă, pentru că situaţia este extrem de imprevizibilă. Nu văd un apetit pentru investiţii în România“, a mai menţionat reprezentantul constructorilor.  

Piaţa construcţiilor şi-a continuat declinul şi anul trecut, când sectorul s-a ridicat la circa 9,3 miliarde de euro, în scădere de la 9,7 miliarde de euro în anul precedent şi de la 14,3 miliarde de euro în 2008. Asociaţiile profesionale estimau la începutul anului că 2012 va aduce cel puţin rezultate similare cu 2011, însă lucrurile s-au schimbat odată cu demiterea preşedintelui.

Imobiliare în derivă

Puţinii jucători care au mai rămas activi pe piaţa imobiliară se plâng şi ei de impactul negativ pe care instabilitatea politică îl are asupra afacerilor lor.

„Aş vrea să cred că rezultatul referendumului va linişti situaţia, dar ultimele şase luni au arătat că politica a devenit un sport naţional şi jucătorilor din Parlament le place să fie în centrul atenţiei, motiv pentru care nu vor face un pas discret pentru a se calma lucrurile. Indiferent de rezultat, partea adversă nu va recunoaşte că a pierdut. Este încă o expresie a imaturităţii clasei politice. Probabil că trebuie să vină o nouă generaţie şcolită în străinătate cu adevărat pentru a scăpa de năravurile proaste. Incertitudinea va mai dura cel puţin două luni, dar poate să continue şi până în martie anul viitor“, previzionează Dan Ioan Popp, membru în consiliul de administraţie al companiei Impact Developer & Contractor.

Principala problemă generată de situaţia politică este lipsa de referinţă pe piaţa monetară, consideră Popp. Vânzătorii şi cumpărătorii de bunuri imobiliare nu mai ştiu la ce monedă să se raporteze.  „Dacă te raportezi la preţurile în euro vezi creştere şi dacă te uiţi la ele în lei vezi o scădere a valorii. Este o bulversare. Consumatorul trebuie să suporte. El este cel mai mare perdant. Scăderea reală a veniturilor determină scăderea pieţei imobiliare. În concluzie şi piaţa imobiliară suferă puternic de pe urma acestei instabilităţi“, conchide Popp.

Consultanţii şi evaluatorii imobiliari spun că impactul asupra pieţei imobiliare nu este încă vizibil datorită specificităţii acestui domeniu şi că el este uşor atenuat şi de lunile de vară în care imobiliarele sunt în mod tradiţional „moarte“. „Totul depinde de cum se aşează economia după ce se rezolvă diferendele politice, dar cred că această volatilitate este temporară. Lumea nu cumpără apartamente şi case pentru că e în vacanţă. Pe lângă asta, anii electorali nu sunt buni pentru imobiliare, pentru că potenţialii cumpărători aşteaptă să vadă cine vine la putere pentru a lua o decizie de cumpărare“, explică Adrian Crivii, director general al companiei de evaluare Darian.

 

Sursa

4 August 2012