Institutele de cercetare, new entry pe piata imobiliara




Curierul National - 19.06.2006
 

Institutele de cercetare pe care AVAS le va privatiza in viitorul apropiat vor deveni extrem de atractive pentru piata imobiliara, atat pentru spatiile de care dispun, cat si datorita faptului ca sunt amplasate in zone dintre cele mai cautate pentru constructia de birouri sau de resedinte de lux.

Institutele de cercetare aflate pe lista de privatizari a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului dispun de spatii cu suprafata de pana la 22.278 metri patrati si de terenuri de pana la 39.400 metri patrati. Pe acestea pot fi construite, e adevarat, cu costuri destul de mari, birouri de clasele A sau B si chiar resedinte de lux. "In special institutele de cercetare din Bucuresti au valoare importanta din punct de vedere imobiliar.

Insa cum cele mai multe dintre ele sunt cladiri care necesita consolidari, adica implica niste costuri destul de ridicate, ne-a declarat Alexandru Nitescu, directorul departamentului de Investitii si Terenuri al companiei imobiliare Regatta.

Atu: amplasate central

In particular, atractivitatea acestor active este data de faptul ca multe dintre institute sunt amplasate pe artere importante de circulatie din Capitala, precum Soseaua Oltenitei, Calea Floreasca, Bulevardul Theodor Pallady si Splaiul Independentei, unde pretul terenurilor este estimat de catre specialistii in domeniul imobiliar intre 300 si 800 euro/metru patrat.

"Activele aflate in zone accesibile sunt extrem de atractive pentru investitori, avand in vedere cererea foarte mare de pe piata imobiliara. Cladirile vor fi probabil daramate, iar terenurile vor putea fi valorificate in centre comerciale, cartiere rezidentiale sau parcuri de afaceri, in functie de localizarea acestora", ne-a declarat Radu Lucianu, partener al companiei imobiliare Eurisko.

17 institute vor intra in proprietate privata

AVAS are in portofoliu 17 astfel de institute de cercetare cu capital majoritar de stat, incluse in programul de privatizare pentru 2006. Conform institutiei, doar cinci societati obtin venituri preponderent din activitatea de cercetare, restul bazandu-se pe sumele obtinute din inchirierea spatiilor.

"Datorita modului in care aceste institute au fost sprijinite sa-si desfasoare activitatea, principalele elemente de interes sunt activele lor, ne-a mai precizat reprezentantul companiei imobiliare Regatta. Insa, se stie ca unele dintre ele au acumulat datorii din activitatea curent. La aceasta ora se pare ca vor fi impuse conditii destul de dure in pastrarea activitatii acestor institute, valoarea imobiliara putand fi exploatata peste mai multi ani", puncteaza Nitescu.

Cladirile noi de birouri care se vor livra in piata pana la sfarsitul anului 2007, impreuna cu reconvertirea acestor centre de cercetare, vor determina o oarecare echilibrare a pietei spatiilor de birouri din punctul de vedere al raportului dintre cerere si oferta, ceea ce va duce la o stagnare a cresterii chiriilor, ne-a precizat Viorel Lacatus, Senior Residential Negotiator al companiei imobiliare CB Richard Ellis. Fiind cladiri de clasa B, chiria pentru aceste foste centre de cercetare poate oscila intre 10 si 14 euro/mp, considera reprezentantul CB, Richard Ellis.

Citeste articolul integral in Curierul National



Adelina Vlad
Curierul National
 

19 June 2006