Insulele private sunt asociate cu un stil de viață luxos și cu niște conturi bancare de proporții. Dar există oferte și pentru cei care nu fac parte dintre bogătași, insule scoase la vânzare la prețul unei case. De multe ori, achiziția acestora și construcția de la zero a unei case acolo poate fi simțitor mai ieftină decât o proprietate de vacanță pe litoralul românesc.

37780-casa_pe_insula.jpgInsulele private nu sunt numai pentru cei care dețin conturi de sute de milioane de euro. În toate colțurile lumii, există insule de vânzare la prețuri sub 100.000 euro. Astfel de oferte îi tentează pe cei aflați în căutarea unei proprietăți de vacanță ale cărei principale caracteristici să fie liniștea și intimitatea.

„Clienții români care caută o casă de vacanță în Mamaia sau în împrejurimile sale au un buget mediu de jumătate de milion de euro (vorbim aici de case individuale). În acest context, să cumperi o insulă privată cu cel mult 100.000 euro și să îți construiești, după propria preferință, o casă, de alte 200.000 euro, pare o afacere mult mai avantajoasă”, declară Florin Ionașcu, broker imobiliar în cadrul MamaiaLux.  

Există insule de vânzare, la prețuri accesibile, pentru toate gusturile – tropicale sau sălbatice, astfel de chilipiruri imobiliare pot fi găsite în toate colțurile lumii. Cu toate acestea, cele mai bune oferte sunt, la momentul acesta, în Scoția, Irlanda, Suedia, SUA sau Canada. Specialiștii recomandă clienților interesați de insule private să analizeze zonele cu ofertă bogată. Dincolo de ofertele de câteva milioane de euro, există și insule mult mai ieftine, în destinații la fel de spectaculoase.

„Există percepția generală că numai miliardarii și vedetele își cumpără o insulă privată, pentru care plătesc zeci de milioane de euro. În realitate, pe acest segment, se încheie mai multe tranzacții de sute de mii de euro, prețurile coborând chiar și până la câteva zeci de mii de euro. Cumpărătorii sunt atât antreprenori, cât și angajați, cu salarii și joburi peste medie. Fie că este vorba despre burlaci sau familiști, aceștia apreciază liniștea și intimitatea, nefiind interesați de concedii în cele mai aglomerate destinații”, a precizat Chris Krolow, CEO Privat Islands Online.

  • Una dintre cele mai ieftine insule listate pe un site de specialitate se află în Canada – cu o suprafață de aproape 22 hectare, insula Hemlow are un preț de vânzare de 21.000 euro
  • Altă ofertă atractivă este cea a unei insule din statul american Maine – cu o suprafață de 0,4 hectare, aceasta este scoasă la vânzare pentru mai puțin de 37.000 euro
  • Insula Inishbigger, din Irlanda, are o suprafață de aproape 5,3 hectare și un preț de 75.000 euro
  • În Belize, o insulă cu suprafața de 4,33 hectare este scoasă la vânzare cu 90.000 euro

Ofertele de sub 100.000 euro sunt departe de a fi extravagante, însă sunt proprietăți frumoase și de calitate. Unele chiar vin la pachet cu o căsuță modestă, care poate fi consolidată. Specialiștii spun că, înainte de a semna contractul de vânzare-cumpărare, clienții ar trebui să verifice că nu este zonă protejată și să se asigure că au dreptul să construiască. Totodată, viitorii proprietari sunt sfătuiți să analizeze dacă distanța până la insulă poate fi parcursă lejer - o distanță mai mare de un kilometru poate deveni incomodă. 

Insulele Greciei, Italiei sau Spaniei, departe de a fi accesibile oricărui cumpărător

37779-insula.jpgAtunci când vine vorba de insule private, printre cele mai cunoscute destinații sunt Italia, Grecia sau Spania. Oferta este bogată și în aceste țări însorite, însă prețurile sunt departe de a fi accesibile unui cumpărător cu venituri ușor peste medie. De exemplu, cea mai ieftină insulă aflată în vestul Sardiniei, cu o suprafață de 80 hectare, este scoasă la vânzare cu prețul de 1,5 milioane euro. În Grecia, una dintre cele mai ieftine insule este St. Athanasios, cu o suprafață de mai puțin de un hectar, al cărei preț de vânzare este de 1,6 milioane euro. Iar în Spania, una dintre cele mai mici insule este Centinela: cu o suprafață de un hectar și cu un castel din anii ’20, insula este scoasă la vânzare cu prețul de 4 milioane euro.

„Grecia are aproape 6.000 de insule, iar mai puțin de 230 dintre ele sunt locuite. Însă ofertele promovate de noi au prețuri de peste 2,5 milioane euro, nu sunt pentru angajații cu venituri obișnuite. Cei care vin aici să își cumpere propria insulă sunt, de obicei, foarte bogați – oameni de afaceri, actori, persoane cunoscute. Cei mai mulți clienți sunt ruși sau chinezi, dar în presă ajung de obicei informații despre cei celebri. Chiar în luna iulie, au devenit proprietari la noi Warren Buffett și Johnny Depp. Primul a plătit 15 milioane euro pentru o insulă din Golful Egina, iar cel de-al doilea a plătit 4,2 milioane euro o insulă de 0,2 kmp din Marea Egee. De asemenea, știu că Brad Pitt și Angelina Jolie sunt interesați să cumpere o insulă privată”, a declarat Makis Perdikaris, directorul Greek Island Properties.

Există companii internaționale specializate numai pe vânzarea de insule, ușor de găsit printr-o căutare online. La noi, încă nu au luat naștere firme nișate, întrucât cererea este deocamdată modestă, spun consultanții imobiliari. Totodată, cei interesați de proprietăți în afara granițelor apelează, de obicei, la brokeri imobiliari locali.  

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

23 July 2015