Aproximativ 16% dintre bucureşteni ar mai cumpăra astăzi un lot extravilan în scopul de a realiza o construcţie în perioada următoare, faţă de 34% în 2008, potrivit unui studiu realizat de IMOPEDIA.ro.

30485-teren.jpgTerenurile extravilane, fără utilităţi şi drumuri de acces, nu mai prezintă interes pentru cumpărători. În perioada de boom imobiliar, aceste proprietăţi reprezentau investiţii profitabile, căci preţul lor creştea cu rapiditate de la an la an şi puteau fi revândute, în scurt timp, cu un profit garantat. Odată cu venirea crizei, lucrurile s-au schimbat radical pe piaţa terenurilor: cei care achiziţionează sunt, în general, clienţi finali, interesaţi să construiască în viitorul apropiat. Ca urmare, 84% dintre posibilii cumpărători vor terenuri intravilane, conform IMOPEDIA.ro.

Preţul terenurilor extravilane din jurul Capitalei a scăzut, în 2013, cu 23% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce în partea de vest, astfel de proprietăţi sunt mai ieftine cu 21%, potrivit datelor IMOPEDIA.ro. La nord de București, un teren costă cu 16% mai puţin, iar în vest, statisticile arată o scădere de 14% comparativ cu perioada similara a anului 2012.

Terenurile extravilane sunt semnificativ mai ieftine decât cele intravilane, iar cumpărătorii pot economisi câteva mii de euro, dacă aleg această variantă. Trebuie însă specificat că există o serie de dezavantaje. În primul rând, aceste loturi nu au utilităţi, iar accesul către proprietate se face, în general, cu dificultate. În plus, procesul de modificare a încadrării unui teren poate dura până la câteva luni”, spune Răzvan Muntean, general manager IMOPEDIA.ro.

Potrivit IMOPEDIA.ro, preţurile terenurilor intravilane a continuat să scadă şi anul acesta. În această perioadă, un lot în sud este cu 15% mai mic decât era în perioada similară a anului 2012. În partea de vest a Capitalei, procentul indicat de statistici a scăzut cu 13%, în timp ce în nord şi în vest, este cu 9% şi respectiv 6% mai mic. După cum era de aşteptat, cele mai mici scăderi se înregistrează în centrul oraşului, mai ales datorită ofertei mici de terenuri din această zonă.

Cât sunt dispuşi cumpărătorii să plătească pentru un teren?

Aproape 40% dintre vizitatorii site-ului imobiliar IMOPEDIA.ro aflaţi în căutarea unui teren ar fi dispuşi să plătească până în 30.000 euro pentru un lot. La o distanţă foarte mică se află cei care au alocate bugete ce variază între 70.000 şi 150.000 euro, datele arătând un procent de 37%. Doar 9% dintre cumpărători şi-ar permite să achite mai mult de 150.000 euro pentru un teren.

În ce priveşte suprafeţele, 31% dintre posibilii cumpărători doresc terenuri cu dimensiuni ce variază între 300 şi 500 mp, iar 25% dintre vizitatori se mulţumesc cu un lot ce măsoară cel mult 300 mp. Terenurile cu suprafeţe care se încadrează între 500 şi 1.000 mp sunt interesante pentru 21% dintre vizitatorii portalului nostru. Puţin peste 10% dintre clienţi au ales loturi mai mari de 1.000 mp

Unde se investeşte?

Interesul pentru terenurile agricole din zonele fertile a crescut în ultimii trei ani de la 8 la 15%.

Marele pariu este în agricultură. Deşi în ultimii ani preţul terenurilor agricole a crescut de la an la an, România a rămas o piaţă atractivă pentru cei ce doresc să investească în agricultură. Cu preţuri de până la patru ori mai mici decât în Uniunea Europeană, cuprinse între 1500-3500 euro/ha, în România se pot achiziţiona terenuri agricole cu randament foarte bun, pe suprafeţe mari, având un sol fertil şi posibilitate ieftină de exploatare”, conchide Răzvan Muntean, general manager IMOPEDIA.ro.

IMPORTANT: Apartamentele de până în 60.000 euro, cele mai căutate. Vezi în ce zone găseşti cu precădere astfel de locuinţe

 

24 May 2013