Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

INTERVIU Claudiu Haţegan: „Dezvoltatorii încă nu ştiu ce vor în momentul de faţă"

Publicat: | Autor: Cristina Tamaş, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 8631

Prima Casă 2 a încetinit tranzacţiile pe piaţa imobiliară. Şi aşa puţine, vânzările s-au cam blocat de la apariţia programului. În loc să sporească vânzările, noul program le va reduce, susţin analiştii pieţei imobiliare.

De ce se va întâmpla acest lucru, dar şi cum arată piaţa imobiliară în prezent ne spune Claudiu Haţegan, branch manager în cadrul companiei de consultaţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.

IMOPEDIA.ro: Ce şanse are programul Prima Casă 2 să mişte lucrurile? Se văd schimbări?
Singura schimbare este scăderea cererii pentru apartamentele în blocuri vechi, situaţie care vine în urma bulversării cu programul Prima Casă 2, care de acum urmează se se activeze. Părerea mea este că mai repede a blocat lucrurile decât să le mişte, având în vedere că prin varianta a doua a programului au impus şi încadrarea pe clasă energetică A, B sau C, în care nu se încadrează decât imobilele reabilitate termic sau imobilele noi. Iar imobilele noi nu se încadrează ca buget şi sunt puţine reabilitate termic.

Practic ce va face, va limita tranzacţionarea imobilelor pe acest proiect. Probabil că va mai scădea preţul pe imobile vechi în cartiere, pentru proprietăţile care nu au fost reabilitate termic.

IMOPEDIA.ro: Cât de uşor va fi să construieşti locuinţe prin programul Prima Casă 2?
Foarte greu în varianta de asociere, există foarte puţini oameni care reuşesc să facă echipă, în special în domeniul construcţiilor. Clădiri în regie proprie nu s-au mai făcut de prin anii '60 cu succes, când s-au construit aşa zisele minivile sau mini blocuri, în special în zonele rezidenţiale din Bucureşti, gen Cotroceni. Iar în varianta de single, pentru a construi o casă trebuie să ai un teren, iar problema cea mai mare este achiziţionarea lui. Construcţia casei în acel buget de 70.000 de euro nu ar fi o problemă, ar fi chiar benefică construcţiilor noi acea creditare.

În schimb, inexistenţa terenului îl face pe client să acceseze un credit relativ mare, pentru că preţurile terenurilor sunt încă mari şi vânzătorii cer foarte mult (din cauză că nu au un reper în piaţă pentru că nu există tranzacţii cu terenuri). Preţul terenului de multe ori depăşeşte valoarea construcţiei viitoare.

IMOPEDIA.ro: Ce segment al pieţei imobiliare merge cel mai bine acum?
Nu aş putea spune că există o diferenţiere între un segment sau altul. Toate segmentele pieţei sunt active, adică se vând proprietăţi pe toate segmentele de piaţă. Ce simt în schimb este faptul că există această schimbare de la Prima Casă varianta 1, la programul Prima Casă varianta 2 şi s-au blocat sau mai bine spus au încetinit tranzacţiile cu apartamente în cartiere. În schimb pe celelate segmente nu s-a simţit nicio scădere sau creştere. Se vinde pe toate segmentele de piaţă.
Noi vindem pe segmentul de vile, apartamente în vile şi pe segmentul reprezentat de locuinţele noi, dar aici se vând doar locuinţele finalizate în proiectele existente pe piaţă.


IMOPEDIA.ro: A crescut numărul celor care se orientează spre locuinţe noi?

Nu aş putea spune că e un „da" sau un „nu" categoric. Deocamdată, nu se simte o reorientare a clienţilor pe un anumit segment de piaţă.


IMOPEDIA.ro: Merg mai bine vânzările sau închirierile de locuinţe?

Vânzările, categoric.

IMOPEDIA.ro: Despre piaţa chiriilor ce ne puteţi spune?
Se simte o reorientare a clienţilor spre confort sporit. În sensul că sunt foarte mulţi clienţi care pleacă din chirii de garsonieră spre chirii de două camere, sau din două camere spre trei camere. Pleacă de la suprafeţe mici la suprafeţe mari pentru că au scăzut chiriile, având pretenţia chiar ca şi chiria plătită pe confort sporit să fie mai mică decât cea pe care o dă în apartamentul de unde vrea să se mute. Un chiriaş de două camere care a închiriat la 400 euro/lună doreşte să se mute la două camere la o chirie de 300-350 euro/lună.

Vilele se închiriază, dar în special firmelor, mai puţin rezidenţial pentru că bugetele de închiriere au rămas în continuare destul de ridicate. Nu pot spune că este blocată spre închirierea rezidenţială partea de închirieri de vile, ci închirile de vile s-au dus ca specific spre închirieri ca birouri de firmă.IMOPEDIA.ro:Sunt dezvoltatori care preferă să închirieze apartamentele decât să vânda mai ieftin?

Dezvoltatorii încă nu ştiu ce vor în momentul de faţă. Din păcate nu au o strategie solidă de deblocare a activelor, foarte puţini lasă la preţ sau cei care lasă la preţ consideră că un 5% reducere faţă de preţurile de listă din 2008 aduce primăvara, dar nu se întîmplă lucrul acesta.
Când vorbim de închiriere se raportează la randamentele din piaţa imobiliară şi aplică un randament la un preţ care consideră ei că ar fi un preţ de tranzacţionare. Chiriile pe imobile noi sunt duble faţă de chiriile în apartamentele vechi din punct de vedere al preţului pe metru pătrat, ceea ce chiriaşii nu mai acceptă. Preferă un imobil vechi amenajat bine şi aranjat de curând, decât un imobil noi.

IMOPEDIA.ro: Va fi soare pe piaţa imobiliară anul acesta?
Cu siguranţă soare va fi şi nu este nici frig că a venit primăvara, în schimb ce nu se va întâmpla, piaţa nu se va debloca 100% până ce proprietarii nu înţeleg care le este locul în piaţă sau poziţia în momentul de faţă. Va vinde cine este deschis la negociere, cine îşi formează un preţ corect al proprietăţii în această perioadă şi nu un preţ pe care şi-l doreşte, ci unul format în baza cererii şi ofertei aşa cum se formează preţurile pe orice piaţă din lume.

 

 

 

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:
Comentarii (18)
#18. roco | 24.03.2010 | 07:30
1 (0/1)   
Agent imobiliar sfat: scapati de ele, ca nu miroase a bine
#17. geqo | 23.03.2010 | 19:38
1 (0/1)   
ar fi foarte interesant daca imopedia.ro ar ramane doar un site de imobiliare, asa cum a facut-o pana acum ceva timp si nu sa se transforme intr-o unealta de manipulare ca multe altele pe internet.
#16. dan oradeanul | 21.03.2010 | 11:46
5 (0/5)   
cu criza sau fara, dezvoltatorii tot ar fi dat-o in bara! au fost preocupati doar de profituri cat mai mari fara sa dea nici o atentie calitati, ba mai si inselandu-si clientii cat au putut! cand spun aceste lucruri am in vedere un anume dezvoltator, cu mare impact pe piata romaneasca dar sunt convins ca este valabil si pentru altii. acum degeaba fac tot felul de reduceri, lumea ii cunoaste, este informata si nu mai accepta atat de usor ORICE!
#15. radu | 18.03.2010 | 16:09
5 (0/5)   
Dezvoltatorii se vor trezii într-o bună dimineaţă...dar va fi cam târziu pentru unii dintre ei!
#14. matei | 18.03.2010 | 11:19
3 (2/5)   
Dragii mei!!!Asa zisii analisti care publica articole in functie de orientarea politica care o au ,unde au fost cind s-a declansat criza ?!!!In locul lor m-as ascunde!!!Va sperie ca va scadea piata,bogatasii cumpara pe nimic terenuri .Scenarii pesimiste !!!!
De ce nu au comentat dobinzile enorme ce practicau bancile inainte,de ce nu avertizau de ce se poate intimpla?!!!!Halal analisti!!!Eu in locul lor m-as ascunde si as tacea.!!!
Piata o face cererea si oferta si nu lalaiala care o pun ei pe internet.
Asa cum spunea bunicul meu :fara o bucata de pamint al tau esti un suflet fara liniste si fara tara.
Cine are pamint asteapta 2012 cind strainii vor avea dreptul de a cumpara pamint in Romania cu buletinul de cetatean Comunitar!!!Dormiti si ascultati pe desteptii de analisti care sigur nu stiu de aceasta lege care se va aplica in 2010!!!!Halal analisti aveti!!!!Mai bine intrebati femeia de servici.....
#13. radu | 18.03.2010 | 11:16
2 (2/4)   
Bai nene, mai lasaţi-ne în pace cu anunţurile voastre că vindeţi teren etc....!
Apelaţi la un agent imobiliar!
#12. Daniel | 17.03.2010 | 21:48
5 (0/5)   
Problema este ca s-a spart o basica imobiliara, Bancile vor avea de acum inainte multe case de vindut fortat, multi bivoli cu 300 € pe lunba au facut credit sa cumpere blocuri ceausiste, implicit le vor lipsi banii ptr DAT la credite. Oferta mare cerere mica( creditare pe baza de venit, maxim 40%) oare la ce va duce ? la cresterea preturilor capete seci ce scrieti pe aici???
#11. Manole | 17.03.2010 | 21:14
-2 (3/1)   
Ce chestie tare ! Noroc de unii care ne mai arata lumina zilei crezand ca traim in intuneric . O sa ne uitam cu gura cascata la oricine are un titlu pompos asa cum se uitau africanii la margele acum ceva timp . Asta in lipsa unei educatii potrivite .
#10. costel constantin | 17.03.2010 | 08:47
-10 (10/0)   
Vand teren DESCHIDERE MARE la Centura Constanta (Autostrada Soarelui). Se va putea construi Motel, Benzinarie, etc
0722.209.256
#9. imobiliarul chior | 17.03.2010 | 08:03
4 (0/4)   
Normal ca prima casa 2 este "mai proasta" decat prima casa 1, normal ca a blocat si mai mult piata imobiliara. Asta a facut inca de la lansare, a facut o injectie de incredere care a durat 6 luni si a stopat revenirea la normalitate a pietei imobiliare. Ati uitat sa mai spuneti in interviu ca valoarea garantata este acum de 80 % din valoarea imprumutului, adica este "mai rau" decat inainte. "Mai proasta" si "Mai rea" este binenteles pentru speculatorii ordinari care au domina aceasta piata de cativa ani.Cand cei implicati vor intelege ca s-a stricat hotia din imobiliare o sa vedem si noi ceva schimbari de preturi, atitudine .... Schimbarile abia au inceput.
#8. Doru | 16.03.2010 | 22:26
1 (0/1)   
Bravo, Claudiu! Felicitari pentru interviu!!!!!
#7. vand teren intravilan Magurele | 16.03.2010 | 19:52
-6 (7/1)   
vand teren intravilan ,Magurele,str. Sabarului,suprafata 5000mp,dubla deschidere
15m,utilitati: gaze,curent,strada astfaltata;pret 10 euro/mp;telefon 0720009070sau0214574448
#6. andrei | 16.03.2010 | 15:42
3 (2/5)   
raspunsuri de calitate. oamenii sunt in piata si stiu f bine cu ce se mananca.
#5. mihai | 16.03.2010 | 15:07
7 (1/8)   
Pt. Cornel! Exact asta e problema. Statul sa va garanteze voua: Bncilor (inclusiv salariatilor salarii bune),evaluatorilor,notarilor niste venituri sigure fara nici un risc! In caz de neplata din banii tuturor sa fie acoperite gaurile! Este furt oficializat!
#4. cornel hanganu | 16.03.2010 | 13:11
-7 (10/3)   
Foarte buna pc2, lucrez intr-o banca si abia astept sa incepem sa dam credite, ca nu mai aveam de lucru de mult timp
#3. mihai | 16.03.2010 | 12:18
-2 (6/4)   
Mie nu imi place Udrea dar ca inteligenta si agerime il bate pe Boc la **** si ii da capace!
#2. mihai | 16.03.2010 | 12:17
6 (2/8)   
Nu are nici o legatura Udrea sau gigel din nu stiu ce minister. Vinovat e Boc care a inventat progaramul acesta idiot! Piata trebuie lasata libera si sustinuta numai contructia de condominii (maxim 10 apartamente intr-un imobil) pentru ca asta aduce plus valoare economiei. Cei care au construit pentru afaceri in urma cu 2-3ani) si cei care au apartamente vechi sa se descurce! Trebuie sustinuta economia productiva nu specula si hotia din anii trecuti!
#1. Lola | 16.03.2010 | 11:28
0 (3/3)   
Prima Casa 2 e mai proasta decat Prima Casa 1. Se vede ca a venit Udrea in guvern.
Adauga comentariu
Nume:*
Email:
Comentariu:*
 Doresc sa fiu informat pe e-mail de aparitia unui nou comentariu la aceasta stire
NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul media.imopedia.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Iancului , SC: 280 mp
Magheru , SU: 50 mp, 2 cam.
Splaiul Unirii , SC: 95 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video