Abia după mai multe „ţepe imobiliare", când nimeni nu mai cumpără proiecte pe hârtie, un proiect de lege vrea să stopeze aceste practici.

Achiziţiile imobiliare off-plan din ţările civilizate protejează banii cumpărătorilor. La noi însă, nenumăraţi oameni s-au trezit cu banii luaţi şi fără locuinţă. Aceste practici există mai ales pe o piaţă în creştere. Pe una în scădere, sunt aproape inexistente. Drept urmare, o lege de interzicere a construirii pe banii cumpărătorilor riscă să fie doar un semn târziu de normalitate, însă fără efect imediat.

Cele mai grave probleme ale potenţialilor cumpărători de apartamente din ultimii ani au apărut în cazurile în care aceştia au dat banii şi nu s-au ales cu nimic. La acestea se adaugă proiectele cu întârzieri de unu sau doi ani, fără utilităţi trase, dar pentru care clienţii au achitat banii la timp. Bani pe care dezvoltatorii, da­că lăsăm la o parte cazurile de rea-cre­dinţă, i-au gestionat inadecvat, în defavoarea cumpărătorului final. În acest gen de situaţii, cumpărătorul fi­nal este lipsit de orice protecţie. „Asta spre deosebire de situaţia din ţă­rile civilizate, unde dezvoltatorului nici măcar nu i se eliberează au­to­rizaţie de construire dacă nu do­ve­deşte că are capacitate financiară, con­struirea pornind doar de la banii promitentului cumpărător fiind exclusă", declară Ana Birchall, avocat specializat pe restructurări financiare şi insolvenţă.

Dacă la începutul boom-ului imobiliar parlamentarii locali nu au luat drept model legislaţia vestică, ei au avut ocazia să o facă totuşi în anii 2007-2008, încă de atunci existând multe situaţii problematice. Proiec­tul de lege vine însă abia acum, când se cumpără greu chiar şi apartamen­tele finalizate. Despre cumpărarea proiectelor off-plan nici nu poate fi vorba, după experienţele recente. „La noi se dau rar legi proactive, care să prevină anumite derapaje. Se mer­ge deseori pe cârpeală, pe o le­gis­laţie reactivă", adaugă Birchall.

Banii, departe de dezvoltatori

Proiectul de lege propune crea­rea unui fond unde vor fi depuşi ba­nii de la clienţi, fond care este purt­ă­tor de dobândă. „Aceşti bani vor in­tra în posesia dezvoltatorului imobi­liar numai în momentul în care imobilul este înregistrat în Cartea Fun­ciară de noul proprietar", se arată în proiect. Cu alte cuvinte, acest fond ar face să dovedească faptul că pentru respectivul proiect imobiliar există cerere. O consecinţă a acestui fapt este aceea că, pe baza fondului, dez­vol­tatorul are posibilitatea să ia bani de la finanţatori, acest fond urmând a fi utilizat drept colateral. „Rămâne de văzut cine va gestiona acest fond, dacă va fi o bancă sau un fond de investiţii. Tot important e cine va lua dobânda de pe aceşti bani, având în vedere că poate fi vorba de sume mari", declară Birchall.

Ideea cu acest fond e bună, da­că nu e vorba de o instituţie creată special în acest scop; o asemenea idee este contraproductivă şi ar mări bi­rocraţia în mod inutil. Banii ar trebui depuşi într-un cont escrow des­chis la orice bancă din România alea­să de părţi, iar clauzele contractului escrow (sau măcar o parte din clau­ze) ar trebui să fie predeterminate de lege", a declarat Mihai Horia Cuc, Partner la Enescu & Cuc Law Firm.

Unul dintre dezavantajele pe ca­re le au în prezent cumpărătorii este acela că dezvoltator se poate de­clara oricine. „Nu există dispoziţii im­pe­ra­tive care să oblige dezvoltatorii imo­biliari să aporteze un capital minim social raportat la valoarea proiectului imobiliar la societă­ţi­le/ vehicu­le­le prin intermediul cărora se reali­zea­ză proiectele. Mai exact, răspun-de­rea societăţii/vehiculului este li­mi­tată la valoarea capitalului so­cial a­portat, care de multe ori nu depă­şeşte cu mult minimul legal", a de­clarat Simona Chirică, senior asso­ciate la Schoenherr.




Sursa

17 May 2010