Practica incetatenita pe piata imobiliara autohtona de a calcula preturile in metri patrati ne conduce la acest gen de concluzii. Totusi, de cele mai multe ori, acest tip de calcul este inselator. Desi majoritatea promotorilor de locuinte noi sunt foarte convingatori in a descrie avantajele acestora in comparatie cu apartamentele vechi, nu intotdeauna balanta inclina net in favoarea proiectelor noi. Fiecare varianta are avantajele si dezavantajele sale.

Despre avantaje aparente

Un recent studiu realizat de Coldwell Banker Affiliates of Romania arata ca, in majoritatea cartierelor de blocuri din Capitala, preturile locuintelor noi, calculate pe metru patrat, sunt mai mici fata de nivelul cerut de proprietarii particulari pentru apartamentele vechi. Astfel, un metru patrat de locuinta noua in oricare dintre fostele cartiere muncitoresti variaza intre 850 euro (Berceni) si ajunge la maximum 1.550 euro (Mosilor). In cazul locuintelor vechi, preturile pleaca de la un minim de 1.000 euro/mp (Ferentari, Giulesti) si ajung la 1.600 euro/mp (Domenii, Mosilor). Aceeasi situatie se regaseste si in majoritatea cartierelor bune, amplasate central si semicentral. Cel mai mic pret pentru o locuinta noua, 1.200 euro/mp, este oferit in cartiere precum Cotroceni sau Bucur-Obor, iar cel mai mare (1.950 euro/mp) - in Piata Victoriei. In acelasi timp, apartamentele vechi se vand mult mai scump. In Cotroceni se pleaca de la un nivel de 1.900 euro/mp, ajungandu-se la maximum 2.100 euro/mp (Piata Romana, Victoriei).
Prin urmare, la prima vedere, pretul este mult mai avantajos. Desigur, exista un Ťtotusiť. Impresia de ieftin pe care o lasa locuintele noi este stearsa imediat ce comparam costul total platit pentru o casa noua cu acela achitat pentru o locuinta veche. Avantajul se inverseaza. De cele mai multe ori, locuintele noi sunt de 1,5 pana la 2,5 ori mai mari ca suprafata. Astfel, daca un apartament nou cu trei camere, care are de regula intre 120 si 150 mp, costa 102.000-127.500 euro, unul vechi (dimensiune standard 70-80 mp) este vandut cu 84.000, maximum 100.000 de euro. Exercitiul este valabil pentru toate categoriile de locuinte: garsoniere, apartamente cu doua, trei si patru camere.

Totodata, spre deosebire de oferta veche, unde cumparatorul plateste suprafata neta, intr-un proiect nou clientul achita si pretul suprafetei brute, care include spatiile comune. De asemenea, la capitolul locuri de parcare vechile blocuri nu stau prea bine. Din cauza faptului ca au fost proiectate cu 20 sau chiar 30 de ani in urma, cand numarul de masini din Capitala era mult mai mic, astazi exista mari discrepante intre locurile existente si numarul de autoturisme. Acest fapt a fost fructificat de catre dezvoltatorii imobiliari, care ofera in noile ansambluri locuri de parcare subterane. Locurile de parcare nu sunt insa gratuite, dimpotriva, sunt foarte scumpe. Variaza intre 12.000 si 25.000 de euro (pretul unei garsoniere in Ferentari), iar locurile supraterane ajung la valori cuprinse intre 6.000 si 10.000 de euro.

Dezavantaje clare

In schimb, cand vine vorba de plata intretinerii, balanta inclina favorabil catre apartamentele mai vechi. Chiar daca vorbim de blocuri fara repartitoare si o distributie ineficienta a costurilor comune, in constructiile vechi intretinerea variaza intre 50 si 150 de euro lunar, in functie de suprafata proprietatii si anotimp.
In cazul noilor ansambluri, vorbim de apartamente mai mari, dar si de spatii comune mai mari, care trebuie si ele contorizate. Administrarea parcurilor, a spatiilor de joaca pentru copii, a aleilor, securitatea complexului etc. reprezinta costuri ce se aduna la factura totala de intretinere. Aceasta poate varia, pentru un apartament de doua camere intr-un astfel de proiect, intre 200 si 300 de euro, in functie de facilitatile oferite de fiecare developer

Sursa

12 June 2007