Bugetul Dezvoltarii, redus cu 10%, planul de apartamente, cu peste 75%

Bugetul Ministerului de Dezvoltare a fost pus pe regim de avarie. Toate programele de constructii care mentineau iluzia unei „indus­trii" de constructii reziden­tiale in provincie vor deveni acum o amintire pentru beneficiarii din sectorul privat - furnizori, antreprenori de cons­tructii si tinerii locatari cu chirie.

Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) trebuia sa finalizeze in acest an un numar de aproximativ 7.000 de apar­tamente pentru tineri. Invocand insa motive precum cheltuielile iscate de lichidarea urmarilor inundatiilor din aceasta vara si programul de austeritate impus de guvern, 75% din cele 7.000 de apartamente ce trebuiau finalizate in acest an vor fi lasate neterminate.

Desi reprezentantii Ministerului Dezvoltarii sustin ca acest important capitol de investitii publice nu este suspendat, ci, din contra, „programele MDRT de constructie a locuintelor ANL si de reabilitare termica continua", disproportia intre taierile executate la bugetul ministerului si reducerea pla­nului la locuintele ANL da masura realitatii anuntului oficial. Astfel, in urma reducerii bugetului ministerului cu 10%, ANL va finaliza in acest an un numar de aproximativ 1.400 de locuinte, fata de 7.000 de locuinte cate propusese la inceputul lui 2010. Diminuarea procentuala este de 75%.

Totodata, chiar daca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului nu renunta la constructia de locuinte si la reabilitarea termica, bugetul institutiei pe anul in curs „nu a permis contrac­tarea de lucrari noi, ci doar finalizarea celor 29.000 de locuinte contractate in 2009". Prin urmare, daca in cazul lo­cuintelor ANL a fost suspendata fina­lizarea a aproximativ 5.600 de lo­cuinte, constructorii avand sanse de noi fron­turi de lucru in 2011, in cazul pro­gramului de reabilitare termica sus­- pendarea programului este pe fata.


S-a intins mai mult decat plapuma

De fapt, asa cum scria „Financiarul'' inca de la inceputul acestui an, planurile ministrului Elena Udrea in ceea ce priveste constructia de locuinte erau din start nerealiste, iar proiectia bugetara - bazata pe probabilele incasari de apro­ximativ 500 de milioane de euro din vanzarea celor 20.000 de locuinte ANL catre actualii chiriasi - chiar fantas­ma­gorica. Fara sa tina cont de criza acuta de lichiditati cu care se confrunta institutia de resort, ministrul a facut promisiuni de proiecte de investitii, care, cum s-a vazut inca de la inceputul anului, dadeau semne de subfinantare. Astfel, daca bugetul total al ministerului era la inceputul exercitiului cu 38% mai mic decat cel de anul trecut, pentru Agentia Nationala de Locuinte fondurile alocate in acest an au fost reduse cu aproximativ 55%.

Taierea a inca 10 procente din buge­tul MDRT la ultima rectificare bugetara plus cheltuielile „neprevazute" privind achizitia de materiale de constructii pentru sinistratii din Romania, dar si Republica Moldova (de ce nu si Ungaria sau Ucraina, unde exista minoritate romaneasca), au subtiat si mai mult banii alocati constructiei de locuinte. Astfel, bugetul MDRT a fost redus, prin recenta rectificare bugetara, cu 168,6 mi­lioane de lei, in timp ce fondul necesar fi­nalizarii celor 7.500 de locuinte pro­mi­se in 2010 era de aproximativ 217 mi­li­oa­ne de lei.  In afara de asta, ANL a cum­parat, prin Bursa Romana de Mar­furi, materiale de constructii in valoare de aproape 30 de milioane de lei, pe care le va distribui sinistratilor pentru re­constructia caselor.

 


Sursa

24 August 2010