Anul 2016 se anunță a fi unul spectaculos, pe piața imobiliară din România. Studiile arată că urmează să intre în piață investitori noi, care folosesc fonduri proprii și au o capacitate de finanțare la nivel regional. Situația ar fi cu atât mai promițătoare dacă băncile ar reuși să rezolve una dintre problemele presante ale momentului: condițiile de finanțare.

39638-investitii.jpgAtunci când vine vorba de pătura de sus a pieții imobiliare din România, totul se rezumă la doar cinci investitori: CTP, GLL, P3, NEPI și Globalworth. Anul trecut, cei cinci au susținut 80% din volumul total al tranzacțiilor înregistrate în România. Astfel, ei au marcat 500 de milioane de euro din totalul de 650 de milioane de euro la care s-a situat piața. Chiar dacă cinci mari jucători pare puțin, este important de știut progresul față de anii anterior. Astfel, în 2013 și 2014, doar doi investitori susțineau aproape în întregime piața. Este vorba despre Nepi și Globalworth.

Diversificarea investitorilor prezenți pe piața locală va continua și în acest an, astfel că vom vedea cumpărători noi pe toate segmentele de piață. JLL negociază o serie de tranzacții care ar putea să fie încheiate în lunile următoare și care au șanse mari să atragă nume noi de investitori", a declarat Silviana Badea, Head of Capital Markets, Associate Director, JLL Romania.

GLL chiar și-a făcut revenirea în forță anul trecut, după șase ani de absență, prin achiziția Floreasca Park și Victoria Center. Valorile cumulate ale acestora se ridică la 130 de milioane de euro. Compania CTP a fost cel mai activ cumpărător al anului trecut, cu achiziția a șase proprietăți industriale din România, dar totalul a fost egal cu al celor de la GLL: 130 de milioane de euro. În privința preferințelor investitorilor, aceștia continuă să se concentreze în mod deosebit pe București, unde au loc 80% din totalul investițiilor consemnate în România.

Anul 2016 va fi un an bun pentru chiriași

În paralel, și dezvoltatorii anunță un an de performanță, în 2016. Ei plănuiesc să livreze proiecte care cumulează o suprafață record – 700.000 mp construiți, pentru care vor plăti o sumă estimată de 800 de milioane de euro. Segmentul office rămâne preferatul dezvoltatorilor, urmat de retail, logistică și spații industriale. Cu toate acestea, entuziasmul dezvoltatorilor ar putea fi domolit de previziunile legate de rata de neocupare. Potrivit acestora, anul 2016 va fi un an al chiriașilor.

În 2015, rata de neocupare pe piața office a scăzut până la 13,1%, iar chiriile au rămas constante. Dar nivelul mare al livrărilor va conduce la un nou episod de creștere a gradului de neocupare și, prin urmare, un trend ușor descrescător al chiriilor”, explică oficialii JLL.

Cele mai importante proiecte de spațíi de birouri care vor fi livrate anul următor sunt Bucharest One - de 50.000 de metri suprafață îchiriabilă, HBC 2&3 - 45.700 de metri pătrați și Oregon Park - 45.000 de metri pătrați.

CITEȘTE ȘI:


29 February 2016