Sudul Bucureştiului va deveni o zonă rezidenţială pentru oamenii cu venituri mai reduse şi pentru clasa medie, în timp ce nordul va rămâne fieful oamenilor cu bani.

Proiectul zonei metropolitane este gata, a declarat Răzvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei, prezent la RealViena, unul dintre cele mai mari târguri imobiliare din Europa. În total Bucureştiul se va extinde în zona de nord, până la Snagov, iar în sud, până la Comana, susţine Murgeanu. "Vrem să schimbăm centrul de greutate pentru recreere al bucureştenilor de la nord la sud. La Comana sunt 6.000 de metri pătraţi de pădure compactă care oferă oportunităţi turistice fantastice", a spus Murgeanu. El a mai adăugat că zona de sud se va dezvolta şi prin apariţia unui nou aeroport aici. Totodată, Bucureştiul va deveni port la Dunăre prin finalizarea construcţiei la canalul Dunăre-Marea Neagră.

SCHIMBARE. Infrastructura este însă cea mai mare problemă a zonei de sud, însă primăria promite că va începe investiţiile aici. "Sudul se va consacra ca o zonă rezidenţială a clasei de mijloc sau a celei populare. O zonă de rezidenţial şi de retail", a spus Ion Cătuţoiu, general manager la firma de consultanţă imobiliară RealTime. El a adăugat că o dată cu dezvoltarea planurilor de infrastructură, Bucureştiul va deveni un oraş într-o construcţie continuă, care se va dezvolta către toate axele. Nordul va menţine doar avantajul de branding al locului către care se vor orienta oamenii cu bani.

NECESITATE. Extinderea Bucureştiului devine obligatorie în condiţiile în care populaţia oraşului va creşte cu 30% în următorii trei ani, iar criza de locuinţe se ridică acum la circa 500.000 de apartamente şi case, care va râmâne neacoperită timp de aproape 10 ani. Nici preţurile nu vor cunoaşte o stagnare, ci din contră vor creşte până la 3.000-3.500 de euro/mp, atât la locuinţele vechi, cât şi la cele noi, consideră Ion Cătuţoiu.

El opinează că nici o locuinţă nu se va mai putea cumpăra în Capitală fără minim 1.800 de euro/mp. Asta şi pentru că Bucureştiul este oraşul cu cea mai mare creştere economică din Europa. La această cerere aflată în creştere contribuie şi românii plecaţi în străinătate care vor să-şi cumpere case în România.

Sursa

28 May 2007