Criza a blocat în ultimul an investiţii care cu­mu­lează 9,3 miliarde în România. Voestal­pi­ne, Pirelli, Immoeast, Mechel, Saint Gobain sunt doar câteva dintre marile corporaţii in­ter­naţionale care au îngheţat investiţiile.

http://www.jurnalul.ro/stire-economic/investitii-blocate-de-9-3-miliarde-e-520998.htmlAltele, precum Coca Cola, Adesgo, Leoni, Kraft au mutat fabrici în ţări precum Bulgaria sau Polonia.

Pe lângă acestea, câţiva dintre afaceriştii români, precum Radu Georgescu sau Radu Timiş, şi-au transferat şi ei activităţile în Cipru deoarece în legislaţia românească nu există legea holdingului.

Investiţiile străine directe s-au înjumătăţit, ajungâng la doar 3 miliarde de euro. Câteva companii au găsit interesantă ţara noastră şi au anunţat deschiderea unor fabrici în România. Pepsi, Corus, Procter&Gamble, Holzindustrie au anunţat noi capacităţi în ţara noastră.

România, Bulgaria, Turcia şi Ucraina s-au bătut timp de nouă luni în 2008 pentru ca oţelăria Voestalpine să aterizeze într-una din ţările cu pricina. Aceasta urma să investească 5,5 miliarde de euro în construcţia unei oţelării la Marea Neagră.

Specialiştii au declarat Ro­mâ­nia favorită în cursa pentru atragerea investitorului austriac, mai ales că beneficia de un port capabil să primească mineraliere de peste 200.000 de tone.

Totul părea să meargă stru­nă: compania îşi rezervase de la proprietari drep­tul de a cumpăra cele 96 de hectare construcţiei de la Agigea. Producţia ar fi ur­mat să ajunge la 5 milioane de tone pe an.

Cri­za, însă, a pus pe butuci proiectul, iar Voestal­pi­ne a amânat pe timp indefinit decizia deoarece sectorul siderurgic este unul dintre cele mai afectate, o dată cu scăderea cererii şi a pre­ţu­ri­lor.

IMOBILIARE, PUSE PE STOP

Investiţiile în sectorul imobiliar au fost unele dintre cele mai afectate de evoluţia economiei mondiale. Pe de o parte companiile nu au mai beneficiat de finanţare din partea băncilor, şti­ut fiind că sectorul imobiliar şi boom-ul care l-a caracterizat a dus la dezastrul bancar din SUA şi alte state din lume, precum Spania sau Ma­­rea Britanie.

În ţara noastră, numai proiec­tele amânate de Immoeast, un fond imobiliar austriac, totalizează 2,4 miliarde de euro, po­trivit unui raport financiar al companiei.

Sursa

17 September 2009