Europa Centrală şi de Est a atras un volum de 1,5 miliarde de euro de investiţii imobiliare în trimestrul al treilea din 2010, aceasta fiind cea mai mare creştere înregistrată în Europa în perioada respectivă.

14175-casa-capital.jpgPotrivit CB Richard Ellis, creşterea este de aproximativ 60% faţă de trimestrul precedent şi de 119% faţă de intervalul iulie-septembrie 2009. Specialiştii companiei apreciază că această creştere se datorează în principal creşterii încrederii în piaţa poloneză, Polonia reprezentând mai mult de jumătate din totalul volumului de investiţii din Europa Centrală şi de Est, cu 826 de milioane de euro. Această sumă reprezintă cea mai înaltă valoare trimestrială pentru Polonia din trimestrul al treilea din 2007 până în prezent.

"Am anticipat revenirea puternică a pieţei poloneze din acest an. Polonia a fost singura ţară europeană care a reuşit să evite recesiunea, iar la începutul anului preţurile nu reflectau faptul că Polonia este în prezent o piaţă principală pentru mulţi investitori", precizează Jonatahan Hull, Head of EMEA Capital Markets, CBRE.

Volumul investiţiilor imobiliare înregistrate în Q3 din 2010 în Europa Centrală şi de Est a fost depăşit doar de ţările nordice care au înregistrat o creştere de 126% comparativ cu perioada similară din 2009, dar şi de Austria, Grecia, Irlanda şi Elveţia, unde creşterea a fost de 143%.

Per total, la nivel european, volumul investiţional din trimestrul al treilea din 2010 a ajuns la 23,1 miliarde de euro, înregistrând o uşoară scădere faţă de cele 24,6 miliarde de euro din trimestrul precedent.

În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cele 23 de miliarde reprezintă o creştere de 24%. Analiştii CBRE atrag atenţia asupra creşterii rapide a preţului proprietăţilor "prime" la nivel european, considerând că aceasta este văzută de investitori ca nesustenabilă.


7 October 2010