ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Investitii imobiliare pentru vacante la munte
    

Revista CAPITAL - 25.11.2004

              Sarbatorile de iarna pun in valoare proprietatile de pe Valea Prahovei

           De la terenuri si pana la apartamente de lux si pensiuni intregi, proprietatile cu potential turistic aduc un profit de minimum 30% pe an. In decembrie si ianuarie, peste 60% din romani merg cel putin un week-end la munte. Si ca urmare, afacerile hotelierilor si ai proprietarilor de pensiuni prospera. Nu este insa de neglijat nici varianta cumpararii unei locuinte de vacanta, mai ales de catre familiile care schiaza intreg sezonul de iarna.

           Si ca bonus, specialistii imobiliari sustin ca aceste proprietati cresc in valoare constant, iar pe termen lung vor fi si mai rentabile. In acest moment, rata de profit pentru o proprietate inchiriata in regim hotelier este cuprinsa intre 15 si 30%, iar pentru achizitiile de terenuri, piata a aratat pana acum ca au fost castiguri si de peste 50-60% pe an, datorita cresterii constante a preturilor, o data cu extinderea statiunilor. Apartamentele noi se pot inchiria cu tarife cuprinse intre 150 si 220 euro/luna, iar preturile lor de vanzare sunt accesibile, in medie de 400 euro/mp.

  Ghid pentru alegerea celei mai bune zone

 Catalin Briscariu, expert imobiliar specializat pe proprietatile de pe Valea Prahovei, recomanda o mare atentie la amplasament si la tipul imobilului achizitionat. Fiecare zona si fiecare statiune are un farmec propriu, dar nu trebuie neglijate nici infrastructura turistica, nici peisajul si ce fel de case s-au construit in zona.

 "Printre cele mai bine cotate sunt statiunea Sinaia cu zonele Taverna Sarbului si Furnica, unde exista toate facilitatile pentru turisti: accesul facil pietonal si auto la cele doua obiective turistice -Castelul Peles si Manastirea Sinaia, diversitatea de restaurante, discoteci, accesul la cota 1.400, facilitati pentru organizare de conferinte etc. Pe de alta parte, in zona Zamora, foarte insorita de altfel, se cauta perspectiva panoramica asupra masivului Bucegi si buna vecinatate, datorata diversitatii de vile de vacanta", declara Catalin Briscariu.

          Continuand enumerarea, zona Cioplea din Predeal este agreata pentru accesul facil auto si pietonal, restaurante si baruri, drumul catre cabana Susai, buna vecinatate. Iar daca ar fi sa comparam infrastructura turistica din statiunile de pe Valea Prahovei, Predealul are oferta cea mai completa de servicii turistice. Azuga are numai partia de schi, Sinaia are cele mai bune facilitati pentru turismul de afaceri, iar statiunea Busteni are accesul in masivul Bucegi (telecabina si trasee).

           Grea alegere. Noroc ca distantele dintre aceste statiuni sunt foarte mici, de cativa kilometri. In apropiere exista insa si zone linistite, cu mai putine baruri si restaurante, dar cu peisaje deosebite si proprietati care permit construirea sau amenajarea unor centre de sanatate sau de odihna private. Localitatile Cornu si Breaza sunt recomandate pentru acest tip de afacere, existand inca terenuri cu suprafete de la 1.500 mp in sus, la care preturile au crescut lent, dar sigur in ultimii ani.

           Vilele foarte mari (cu suprafete utile de 400-1.000 mp), construite in urma cu cativa ani de oameni de afaceri grandomani, care apoi si-au dat seama ca nu au ce face cu un spatiu atat de mare, pot fi foarte usor transformate in sanatorii private sau centre de odihna sau conferinte ale unor companii mari. Preturile pornesc de la 100.000 euro si foarte rar depasesc 200.000 euro.

          "Cred ca intr-o perspectiva medie, de cinci-sapte ani, zona Valea Prahovei va fi interesanta din punct de vedere investitional, dar acest lucru se va intampla cand proiectele de infrastructura vor fi finalizate, realizata legatura statiunilor prin partii de schi si transport prin cablu, precum si eliminarea turismului la "negru", care astazi este in floare. Atunci vom putea vorbi de rate ridicate de rentabilitate a investitiilor imobiliare", conchide Catalin Briscariu. Pana atunci, valoarea proprietatilor va creste intr-un ritm lent.

            Se vand si constructii noi, complet echipate

           Imobilul a fost construit recent si este compus din apartamente cu doua, trei si patru camere, care pot fi cumparate cate unul sau angro. Pretul unui apartament de doua camere, cu o suprafata de 56 mp, este de 52.000 euro. Cu toate ca se afla in creierii muntilor, in zona Cioplea din Predeal, blocul are Cablu TV, telefon, apa, canalizare, incalzire centrala, gaz si este finisat cu gresie, faianta si parchet.

            Terenurile au preturi incredibile

           Un teren intravilan din zona Cumpatul in Sinaia se vinde si cu 120 euro/mp. Pentru acest loc de 2.216 mp proprietarul cere 254.840 euro, dar este dispus si sa negocieze. Terenul dispune de toate utilitatile: apa, gaze, canalizare, curent electric, cablu TV si telefon, chiar prin fata lui. Terenul este perfect drept, are acces din patru strazi si are o panorama deosebita. Dar si pretul este cat al unei vile de lux din Capitala!

           Toate poienile se vand la bucata

          Pentru investitorii de calibru, Valea Prahovei are oferte "grele". Un teren de zece hectare! Terenul este intravilan, amplasat la sosea, cu front stradal de 100 m si este situat in Busteni, zona Poiana Tapului. Ca utilitati are retea de apa, canalizare, curent si gaze. Metrul patrat costa 25 euro, dar toata parcela se vinde cu 250.000 euro.

            Sinaia este campioana la apartamente noi

           In Sinaia se afla cele mai multe blocuri noi, cu apartamente de lux. Imobilul din imagine a fost construit in anul 2003 si este amplasat in zona Peles. O garsoniera in cladirea din imagine costa 25.000 euro, potrivit datelor agentiei Mervani. Locuinta este generoasa ca spatiu, are 45 mp, este decomandata si dispune de finisaje - gresie, faianta si parchet, precum si cablu TV, telefon si incalzire prin centrala proprie a blocului.

            Predealul este cea mai scumpa statiune de pe valea prahovei

           In zona ultracentrala a statiunii Predeal este de vanzare un mini-hotel/pensiune, construit din caramida, cu suprafata de 460 mp, teren de 786 mp. Imobilul are 30 de camere si se afla la sosea. Pe langa utilitatile obisnuite, cladirea mai dispune de parcare, acces auto, acces CFR, acces TIR. Pretul: 395.000 euro. Actualul proprietar detine autorizatii pentru folosirea vilei in regim de pensiune agro-turistica. La parter exista un restaurant complet utilat.

Maria Seder

 

25 November 2004