Străinii continuă să ne ocolească când vine vorba de investiţii. Datele statistice arată că în primul semestru, România nu a reuşit să fie atractivă în ochii investitorilor din afara ţării, asta în ciuda menţinerii economiei în zona pozitivă, cu o creştere estimată a PIB de circa 2%. 

31316-2723279741_3cacbcf5cd.jpgLa mijlocul acestui an, investiţiile străine directe au scăzut cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului tre­cut, atingând valoarea de 666 milioane euro. Dacă lucrurile nu se schimbă, 2013 ar putea fi cel mai negru an din ul­ti­mii 11 ani, după ce în 2012, in­vestiţiile stră­ine au însumat doar 1,6 miliarde euro.

Volumul investiţiilor străine directe oglindeste atât atractivitatea mediului de afaceri auto­hton, cât şi percepţia investitorilor străini, evo­luţia economiei fiind unul dintre principalii indicatori luaţi în calcul.

RECOMANDARE: România nu se mai află pe harta imobiliară a Europei şi ar putea fi invadată de investitori asiatici

Totuşi, şanse de mai bine ar fi, căci cei mai mulţi analişti financiari vorbesc de o creştere a economiei de aproxi­ma­tiv 2% în prima jumătate a anului, iar pentru întregul an 2013, prognozele arată o creşterea eco­nomică de 2 - 2,5%.

Investiţiile străine directe pe care le atrage România în prezent sunt sub nivelul altor ţări din Eu­ropa Centrală şi de Est, dar şi mai rău este că se află cu mult sub propriul nivel atins în perioada din 2004 – 2008. Acesta este un efect întârziat al recesiunii econo­mice, al războaielor politice interne din anii pre­ce­denţi şi al orientării puternice a fluxurilor de capital pe relaţia cu Zona euro aflată în recesiune.

Potrivit specialiştilor în domeniu, avem nevoie să ne facem mai vizibili în ochii investitorilor străini, dacă dorim să schimbăm ceva. Altfel spus, România trebuie să iasă în faţă cu câteva proiecte economice mari, care să fie începute sau terminate în următoarele luni.

Putem vorbi despre finalizarea unui tron­son de autostradă şi reducerea con­cretă a timpului şi a costului de transport pe o anumită porţiune, lansarea unor par­te­neriate publice-private de anvergură, fina­lizarea cu succes a câtorva privatizări din domeniul energetic până la finalul aces­tui an sau valorificarea potenţialului eco­nomic şi ştiinţific al a laserului ELI, des­pre care se vorbeşte prea puţin în prezent” spune Eugen Sinca, ana­listul-şef al BCR

Volumul mic al investiţiilor străine se datorează, în primul rând, infrastructurii deficitare şi tergi­ver­sării în ce priveşte eficientizarea şi restructurarea secto­rului public.

România rămâne totuşi atractivă pentru investitorii străinii care au nevoie de forţă de muncă ieftină, dar asta nu este suficient pentru a-i atrage. Pentru a aduce bani din afara ţări, în următo­rii ani, este nevoie să ne concentrăm pe creşterea competi­vităţii produselor şi a serviciilor româneşti pen­tru a face faţă concurenţei internaţionale.

 „Creşterea costurilor de producţie în China şi încetinirea economiei chineze la 7% de la rate de 10% în trecut, turbulenţele din nordul Africii care determină o scădere a numărului de turişti sau politicile anti-investitori străini ale mai multor ţări pot determina o reorientare geografică a unor proiecte de investiţii dacă noua ţară gazdă va oferi condiţii mai bune. Dacă vom reuşi să stabilizăm creşterea economică în jurul nivelului de 4% pe termen mediu şi vom evita acumularea de noi dezechilibre macroeconomice putem spune că avem ingredientele de succes pentru atragerea de investiţii străine directe”, conchide analistul-şef al BCR.

 CITEȘTE ȘI: Marele dezavantaj al României? Imaginea de peste hotare



13 August 2013