Proprietăţile spaniole sunt din nou interesante pentru cumpărătorii străini. În 2013, sectorul real estate din Spania a atras investiţii străine în valoare de 6,45 miliarde euro, acesta fiind cel mai ridicat nivel al ultimilor nouă ani. Cei mai activi cumpărători din afara ţării rămân europenii, deşi guvernul spaniol depune eforturi pentru a atrage clienţi asiatici.

33878-spania.jpgCumpărătorii europeni se reîntorc în Spania, atraşi de preţurile mici din piaţa imobiliară şi de avantajele oferite de autorităţi. Astfel, cifrele din 2013 par să promită o revenire economică a Spaniei, susţinută de sectorul real estate: numărul investitorilor străini a urcat cu 16% faţă de 2012, iar volumul investiţiilor străine a atins cel mai ridicat nivel de la începerea crizei mondiale (6,45 miliarde euro), potrivit datelor publicate de Banca Spaniei.

Clasamentul investitorilor străini este, în continuare, condus de cetăţenii britanici, în ciuda eforturilor depuse de autorităţi de a atrage clienţi asiatici. Totodată, deşi proprietarii proveniţi din afara Uniunii Europene primesc permis de şedere în Spania, dacă investesc peste jumătate de milion de euro, majoritatea cumpărătorilor sunt europeni:

  • Peste 15% dintre cumpărătorii străini sunt britanici
  • Francezii reprezintă aproape 10% dintre clienţii proveniţi din afara Spaniei
  • O pondere însemnată o mai au ruşii (8,5%) şi belgienii (peste 7%)

Cu o economie bazată pe turism şi real estate, Spania a fost puternic afectată de criza financiară mondială şi de retragerea investitorilor străini. Preţul proprietăţilor imobiliare a scăzut cu până la 40% din 2007 şi până acum, însă în acelaşi timp, băncile au înăsprit condiţiile de creditare, iar rata şomajului a depăşit 26% la nivel naţional. Deşi dorinţa spaniolilor de a deţine propria locuinţă nu s-a diminuat, aceştia nu au mai avut suficientă putere financiară, ceea ce a dus la un blocaj sever al pieţei imobiliare.

  • Jumătate dintre gospodăriile spaniole au o datorie la bancă, media fiind de aproape 43.000 euro
  • Familiile tinere sunt cele mai afectate: 81% dintre proprietarii cu vârsta mai mică de 35 ani deţin un credit imobiliar
  • În acelaşi timp, peste jumătate dintre şomeri au vârste de până în 30 ani

În aceste condiţii, guvernul spaniol a realizat că investiţiile străine sunt vitale pentru revenirea economiei şi a implementat diverse măsuri, încă din 2011. Acestea au început să dea roade, iar preţul locuinţelor a înregistrat în 2013 cea mai mică scădere a ultimilor cinci ani. Cu toate că sunt scoase la vânzare circa 584.000 proprietăţi în întreaga Spanie, preferatele cumpărătorilor rămân locuinţele trecute de cel de-al doilea proprietar: potrivit Institutului Naţional de Statistică, în ultimul an, tranzacţionarea unităţilor noi a scăzut cu peste 37%.

NU RATA: Sătucele spaniole, scoase la vânzare. Preţurile încep de la 60.000 euro (FOTO)

 

22 April 2014