0-1118-1313355_logistic.jpgFondurile de investitii si companiile imobiliare au alocat in ultimii trei ani peste 1,5 miliarde de euro pentru construirea parcurilor logistice in apropierea marilor orase din Romania, iar analistii estimeaza ca sumele pot depasi chiar cinci-sase miliarde euro pana in 2013.

Pentru anul acesta, fondul de investitii Immoeast si dezvoltatorul imobiliar European Future Group au alocat 300 de milioane euro pentru construirea a opt pana la zece astfel de centre logistice in Romania, cu o suprafata totala inchiriabila de 400.000-500.000 de metri patrati.

Fondul austriac va mai investi, alaturi de compania imobiliara Eyemaxx, aproximativ 40 de milioane de euro pentru construirea parcului industrial Log Center din Timisoara. Log Center va fi amplasat in apropiere de aeroport, la zece kilometri in afara orasului si va avea o suprafata construita de peste 60.000 de metri patrati. Proiectul va fi dezvoltat pe o suprafata de teren de 12 hectare, iar spatiul de depozitare va fi de circa 51.000 metri patrati, in timp ce pentru zona de birouri au fost alocati 11.000 de metri patrati.

Totodata, grupul Cefin Holding si fondul de investitii britanic Teesland vor aloca, printr-o societate mixta, denumita Champ, circa 200 de milioane euro in parcuri industriale in principalele orase din tara, a declarat directorul executiv al Cefin Holding, Stefano Albarosa. "Vrem sa construim in 2008 in principalele orase din Romania, intre cinci si sapte parcuri industriale de dimensiuni mici si medii, cu suprafete cuprinse intre 6 si 10 hectare, la o valoare medie de 40 milioane euro fiecare", a declarat recent directorul executiv al Cefin Holding.

CTP Invest Romania va investi in urmatorii doi ani peste 100 milioane euro in trei proiecte industriale in Bors, Pitesti si Cluj, reprezentand 13% din totalul investitiilor pe care compania ceha le va dezvolta in urmatoarea perioada in Europa Centrala si de Est, spun reprezentantii companiei. CTPark Bors va fi dezvoltat la opt kilometri de centrul municipiului Oradea in urma unei investitii de circa 19,5 milioane euro, iar suprafata totala a parcului va fi de aproximativ sapte hectare, aria construita in prima etapa va fi de peste 34.000 metri patrati, suprafata modulelor inchiriabile variind intre 1.150 si 10.368 metri patrati. Parcul va fi livrat pana la finele lui 2008.

Al doilea proiect CTPark, CTPark Pitesti va avea peste 24 de hectare, suprafata construita la finalizare de peste 100.000 metri patrati, iar in prima etapa vor fi livrati 31.680 metri patrati suprafata construita. Proiectul va necesita in prima etapa investitii aferente de circa 18 milioane euro si pentru acoperirea costurilor de dezvolatare a infrastructurii.

Ultimul proiect, cel de la Cluj, va dezvolta primele module inchiriabile pana la finele lui 2009 prin investitii de circa 50 milioane euro. Reprezentantii companiei au expus, in luna noiembrie a anului trecut, in fata Consiliului Local Oradea, proiectul unui parc industrial de 140 de hectare, in valoare de 200 de milioane de euro, pe un teren pe care ar vrea sa-l cumpere de la municipalitate.

De asemenea, compania spaniola Graells&LLonch va investi aproximativ 350 de milioane de euro in doua parcuri industriale intr-o zona defavorizata din tara noastra, au declarat la sfarsitul anului trecut reprezentantii companiei. Spaniolii au demarat in vara anului trecut lucrarile la un parc industrial in localitatea Prejmer, judetul Brasov. in cadrul acestui parc, Graells&LLonch va construi, printre altele, trei cladiri de birouri cu sapte etaje, in suprafata de circa 2.800 de metri patrati, un hotel cu sapte niveluri, restaurante si centre comerciale pe o suprafata totala 10.500 de metri patrati. Investitia totala in acest parc se ridica la 350 de milioane de euro, iar lucrarile sunt planificate sa se incheie in 2009. Graells&LLonch mai anunta in luna aprilie din 2007 ca va dezvolta in urmatorii 10 ani alte doua proiecte industriale in Moldova si sudul Munteniei a caror valoare investitionala va depasi 500 milioane de euro.

Transportatorul austriac Gebrüder Weiss a achizitionat in 2007 un teren de 70.000 de metri patrati pe autostrada Bucuresti-Pitesti si intentioneaza sa investeasca intr-o prima faza circa zece milioane euro, pentru construirea unui parc industrial.

Si compania olandeza Archicom, are in plan sa investeasca in anii urmatori cateva miliarde de euro in parcuri logistice.

Tot anul trecut, compania austriaca „Delta“ isi propunea sa investeasca 300 milioane de euro intr-un proiect care cuprinde un parc industrial, un mall, mai multe centre comerciale si un hotel, care va fi realizat in partea de nord a municipiului Arad, iar termenul de finalizare era prevazut pentru anul 2009.

Potrivit analistilor imobiliari, zonele de interes raman concentrate de-a lungul autostrazii A1 spre Pitesti, desi exista proiecte anuntate atat de-a lungul autostrazii A2, spre Constanta cat si de-a lungul autostrazii A3, spre Brasov, aflata deocamdata in faza de dezvoltare.

"Cererea de noi spatii de depozitare este generata in principal de companiile multinationale care intra pe piata, precum si de cele care doresc sa se mute din spatiile pe care le ocupa in prezent. in plus, sosirea recenta a lanturilor internationale de retail indica o cerere sustinuta de spatii industriale pe viitor", sustin reprezentantii companiei Jones Lang LaSalle.

Reprezentantii companiei imobiliare Colliers estimeaza ca 19% din viitoarele spatii industriale sunt deja inchiriate, iar pre-inchirierile vor fi in continuare cel mai sigur mod de asigurare a spatiilor de depozitare necesare. Acestia mai spun ca in 2007 cererea mare pentru spatii de depozitare a dus la stabilizarea chiriilor, nivelul lor fiind intre 3,8-4,25 euro pe metrul patrat pe luna pentru suprafete mai mari de 10.000 metri patrati si 4,6-4,9 euro pentru cele de pana in 3.000 metri patrati. Pe langa chiria efectiva, companiile mai platesc o taxa de servicii, care variaza in functie de proiect de la 0,4 la 0,7 euro/mp. Aceasta suma acopera cheltuielile pentru managementul parcului, de la asigurarea curateniei si iluminatul spatiilor comune, la securitate perimetrala, indepartarea zapezii, intretinerea drumurilor sau asigurarea cladirilor.

Investitiile de anul trecut in parcurile logistice se ridica la circa 750.000 de euro, fiind construite depozite pe o suprafata de peste 550.000 de metri patrati. Totodata, analisti in real estate au declarat recent, in cadrul unui seminar in domeniul logisticii, ca stocul total de spatii industriale din Romania poate ajunge la circa patru milioane de metri patrati in urmatorii cinci ani in conditiile in care infrastructura va fi pusa la punct.

Printre cei prezenti deja pe piata se numara Cefin Logistics Park cu 120.000 metri patrati construiti la kilometrul 14 al autostrazii spre Pitesti si Bucharest West cu circa 90.000 metri patrati la kilometrul 12,5 pe autostrada A1. Alaturi de cele doua parcuri logistice, pe harta capitalei sunt trecuti si Prologis Park Bucharest A1 cu 56.000 metri patrati si Mercury Logistics Park cu 25.000 metri patrati la kilometrul 23 al autostrazii A1.

Sursa

10 January 2008